banner_JDQaHo29_MASZOL2.jpg
banner_MAAswJYr_MASZOL1.jpg

Várhatóan kétszer gyorsabb lesz az idén a hazai gyógyszeripar növekedési üteme

A koronavírus-járvány miatt a gyógyszeriparban tevékenykedő vállalatok árbevétele az idén várhatóan kétszer gyorsabban fog nőni, mint egy évvel korábban, és eléri a rekordnak számító 68 milliárd lejt (14 milliárd euró) - közölte kedden a KeysFin tanácsadó cég.

Közölték, hogy a gazdaságot ugyan súlyosan vissza fogja vetni a járvány okozta válság, és arra számítanak, hogy a bruttó hazai termék (GDP) várhatóan 5-7 százalékkal fog csökkenni, ugyanakkor egyes ágazatoknak jól fog menni. Ilyen például a gyógyszeripar, ahol a gyártó és forgalmazó cégek árbevétele a tavalyi 60 milliárd lejről várhatóan 68 milliárd lejre emelkedik. 2018-ban az árbevétel 56,5 milliárd lej volt, így a növekedés kétszer gyorsabb lesz a vizsgált időszakban.

A gyógyszeriparban tevékenykedő vállalatok összesített nyeresége tavaly elérte a 3,25 milliárd lejt (673,5 millió euró) a 2018-ban jegyzett 3 milliárd lejhez mérten, és az idén várhatóan eléri a 4 milliárd lejt. A tanácsadó cég szerint a gyógyszeripar mellett az élelmiszeripart, az egészségügyet, a szociális ellátást, az információtechnológia és a mezőgazdasági szektort, az energiaszállító vállalatokat érinti legkevésbé kedvezőtlenül a koronavírus-járvány. 

Ugyanakkor a romániai gyógyszergyártók egyesülete szerint a kilátások nem jók, hiszen arra számítanak, hogy az úgynevezett clawback szektoradó növelése, a gyógyszerimport korlátozása a rendkívüli állapot idejére bevételkiesést okoz a gyártóknak és a forgalmazóknak. Romániában 170 gyógyszergyártó és 6500 forgalmazó van, az ágazatban mintegy 68 ezren dolgoznak.

Kapcsolódók

Kimaradt?