Újabb erdélyi nagyüzem zárt be a koronavírus-járvány miatt

Szatmárnémetiben a gáztűzhelygyár 850 dolgozóját küldte kényszerszabadságra az Electrolux.

Meghatározatlan időre felfüggesztette a termelést Szatmárnémetiben levő üzemében az Electrolux. „Ez egy rövid távú intézkedés, melynek célja, hogy a termelésünket összhangba hozzunk a fogyasztásnak a közeljövőben várható színvonalával” – áll a vállalat közleményében. A lépés várható volt, azt követően, hogy a háztartási gépek forgalma valamennyi járványsújtotta országban jelentősen visszaesett.

Az online értékesítés működik, az elektrotechnikai- és elektronikai cikkeket forgalmazó offline áruházak azonban már a kijárási tilalom bevezetése előtti hetekben is kongtak az ürességtől, a vásárlási kedv drasztikus mértékben csökkent. Az ágazaton belül kizárólag a mélyhűtők iránti kereslet nőtt, ami a járvánnyal kapcsolatos pánikhangulat számlájára írható, valószínűleg nagyon rövid távú jelenség.   

Szatmárnémetiben az Electrolux gáztűzhelyeket gyárt. Az üzemben az utóbbi időben 850 fő dolgozott, alig 40 százaléka annak a létszámnak, amellyel 2007-ben átvették. A svéd tulajdonban levő cég 2018-ban 694 millió lejes árbevétel mellett 7,6 millió lej értékű nyereséget könyvelt el.

A vállalat vezetése nem közölte, hogy a kényszerszünet idején az alkalmazottak mekkora juttatásban részesülnek. Az országban további négy, háztartási gépeket gyártó nagyüzem van, közülük ezidáig csak az Arctic ulmi-i gyára állt le, ahol mosógépeket szerelnek össze. A török tulajdonban levő Arctic găești-i hűtőszkrény- és mélyhűtőgyára, a nemeszsuki De Longhi káváfőzőgyár és a Karcher Curtea de Argeș-ben működő porszívógyára egyelőre üzemel.

Szatmárnémetiben az Electrolux a második nagyvállalat, mely a járvány gazdasági következményei miatt ideiglenesen bezárja kapuit. Március 23-án a Draxlmaier helyi kábelgyárában állt le a termelés, egyidejűleg a temesvári, a brassói, a vajdahunyadi és a pitești-i üzemek bezárásával. A cégvezetés azzal számol, hogy kettő-négy héten belül indul majd újra a termelés, addig az alkalmazottaknak a bérük 75 százalékát folyósítják.

Figyelembe véve a járványhelyzet alakulását, s a gépkocsieladások drasztikus csökkenését globális szinten, csodaszámba menne, ha a Draxlmaier gyárai április második felében újraindulnának. A két hazai autógyártó, a Dacia és a Ford szintén leállította a termelést, egyelőre április 5-ig.

Kapcsolódók

Kimaradt?