Így igényelhető a kényszerszabadsághoz szükséges tanúsítvány

A koronavírus-járvány és az ellene hozott óvintézkedések miatt bajba jutott vállalkozások hamarosan igényelhetik a sürgősségi helyzetet megállapító tanúsítványt (certificat de situație de urgență), amely ahhoz szükséges, hogy megkapják állami támogatásként a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak 75 százalékos fizetését és annak adóvonzatát.

Debreczeni László sepsiszentgyörgyi adószakértő felhívta az érintett cégek figyelmét, hogy a gazdasági minisztérium által létrehozott http://prevenire.gov.ro/ internetes oldalán várhatóan öt nap múlva – a szerdai rendelet Hivatalos Közlönyben való megjelenése után – lehet feltölteni egy típusnyilatkozatot, aminek regisztrálásához elektronikus aláírásra van szükség. Hozzátette: amelyik vállalkozó nem rendelkezik ilyennel, az felhatalmazhat egy személyt, például a könyvelőjét, akinek van digitális alírása, hogy a cége nevében nyújtsa be a tanúsítványhoz szükséges kérést.

Kék és sárga tanúsítvány

A sepsiszentgyörgyi adószakértő rámutatott: két csoportba tartoznak a koronavírus-járvány okozta válság miatt az alkalmazottaik kényszerszabadságát kérő vállalkozók. Az egyik csoport azoké a cégeké, amelyeket a katonai rendelettel bezártak, és ők minden alkalmazottjukat kényszerszabadságra küldhetik – ezek a gazdasági minisztérium oldaláról a kék színű tanúsítványt igényeljék.

A másik kategória azon cégeké, amelyeket nem köteleztek bezárásra, ám a forgalmuk csökkenése miatt márciusban bevételeik legalább 25 százalékkal visszaestek a január-februári átlaghoz képest. Ők az alkalmazottaik legtöbb 75 százalékát küldhetik kényszerszabadságra és a sárga színű tanúsítványt kell beszerezzék.

Aki tudja, folytassa tevékenységét!

Debreczeni László felhívta a figyelmet, hogy azok a cégek, amelyeket nem zártak be kötelezően a szükségállapotot kihirdető katonai rendelettel, próbálják meg folytatni tevékenységüket, hiszen a kényszerszabadság nem kötelezettség, hanem jog.

Másrészt a kényszerszabadságról szóló rendelet szerda este megjelent módszertana több dolgot is tisztáz. Például azt, hogy az a vállalkozás, amelynek több tevékenységi területe van, de csak egyik területét érinti a bezárási kötelezettség, az minden alkalmazottját elküldheti kényszerszabadságra. Például a cég, amelynek van egy üzlete és egy vendéglője, és ez utóbbit kötelező módon bezárták, az az üzlet alkalmazottait is elküldheti kényszerszabadságra, és megkaphatja az állami támogatást.

Az alkalmazási módszertanban azt is tisztázták, hogy a kényszerszabadság ideje alatt kapott állami bér- és adótámogatásért cserébe nem kötelezik majd arra a cégeket, hogy újraindulás után hat hónapig kötelesek megtartani minden alkalmazottjukat. Debreczeni szerint ez az előírás valóban szerepelt a tervezetben, de a rendelet végleges formájába már nem került bele.

Vissza kell fizetni, ha valótlan adatokat tüntetünk fel

A sepsiszentgyörgyi adószakértő arra hívta fel az érintettek figyelmét, hogy a tanúsítvány igénylésekor helyesen és pontosan töltsék ki a kért adatokat, mivel azokat utólag ellenőrzik, és ha kiderül, hogy nem valós adatok alapján kérték az állami támogatást, azt vissza kell majd fizetniük.

Rámutatott arra is, hogy a bajban lévő cégek már most dönthetnek az alkalmazottaik kényszerszabadságra küldéséről, és azt jelenteniük kell a munkaügyi hivataloknak. A tanúsítványok beszerzése megtörténhet utólag is, hiszen a kék vagy a sárga színű bizonylat ahhoz szükséges, hogy jövő hónapban a munkaerő-ügynökségektől le tudják hívni az állami fizetés- és adótámogatásokat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?