Papok is népszerűsítik az uniós támogatásokat

A papok is népszerűsítik az európai uniós támogatásokban rejlő lehetőségeket, miután a román mezőgazdasági minisztérium együttműködési megállapodást kötött a román ortodox egyházzal.

A megállapodást Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter és Daniel pátriárka látta el kézjegyével. A dokumentum szerint az ortodox egyház papjai ezentúl részt vesznek a szaktárca vidékfejlesztést célzó intézkedéseinek a népszerűsítésében, így például az európai uniós pénzek lehívásának a módozatairól, valamint a gazdák tömörülésének az előnyeiről - írta kedden a román sajtó.

George Grigoriță, a pátriárkai hivatal tanácsadója szerint a falvak népessége elöregedett, ezért szükség van megértetni a fiatalabb nemzedékek tagjaival a mezőgazdaság területén való vállalkozás fontosságát. A tanácsadó szerint "a föld Isten ajándéka, amelynek a védelme és megművelése szent kötelesség". Hozzátette: minden egyházmegyének van egy mérnöki és teológusi végzettséggel egyaránt rendelkező mezőgazdasági tanácsadója, akik továbbítani fogják a minisztériumból érkező információkat a papokhoz.

Daniel Constantin szerint a lelkészek misén kívül fogják népszerűsíteni a minisztérium programjait és a vidékfejlesztésben rejlő lehetőségeket, aminek a legfőbb célja, hogy csökkenjen a fiataloknak a városokba vagy éppen külföldre való vándorlása.

Románia az Európai Unió 2007-2013-as költségvetési ciklusában a rendelkezésére bocsátott mintegy 30 milliárd euróból eddig csak 15 százalékot használt fel az elmúlt hat és fél évben, s ezzel sereghajtó a tagállamok között. A román mezőgazdaság gyenge teljesítményének egy másik fő oka szakemberek szerint a termőföld túlzott felaprózottsága.

Kimaradt?