Brüsszel korlátlan költekezést engedélyez az uniós tagállamoknak

A koronavírus-járvány gazdaságra gyakorolt negatív hatása miatt az Európai Unió felfüggeszti az államháztartási hiányra vonatkozó szigorú szabályokat, hogy lehetővé váljon a tagállami kormányok számára a gazdaság rugalmasabb finanszírozása – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében pénteken, írja az MTI.

Von der Leyen elmondta, hogy a mentesítési záradéknak nevezett ideiglenes intézkedés az EU-tagországok pénzügyminisztereiből álló tanács jóváhagyását követően ténylegesen feloldja a nemzeti kiadások szigorú brüsszeli felügyeletét.

Ez lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy intézkedéseket hozzanak a válság megfelelő kezelése érdekében, miközben eltérnek az európai költségvetési keretrendszerben általában alkalmazandó követelményektől. Szabad mozgásteret enged, hogy a kormányok szükség szerint fecskendezzenek tőkét a gazdaságba – mondta Von der Leyen.

Olyan maximális rugalmasságot javaslunk, amely lehetővé teszi nemzeti kormányaink számára, hogy mindent és mindenkit támogassanak. Egészségügyi rendszereiket, az orvosi és ápolói személyzetet, valamint a válság által sújtottakat. Biztosítani akarjuk, hogy a tagállamok a lehető legjobb módon reagálhassanak a koronavírus-járvány emberi, társadalmi és gazdasági kihívásaira – mondta az Európai Bizottság elnöke, aki szerint készen állnak arra, hogy a helyzet alakulásának függvényében további intézkedéseket hozzanak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?