Történelmi mélypontra csökkentette alapkamatát a Bank of England

Tizenöt bázisponttal 0,10 százalékos történelmi mélypontra csökkentette irányadó kamatát és 200 milliárd fonttal megemelte mennyiségi enyhítésre fordítható keretét csütörtökön a Bank of England az új koronavírus okozta járvány súlyos gazdasági hatásainak enyhítése érdekében.

A brit jegybank monetáris tanácsa tíz napon belül másodszor hajtott végre soron kívüli kamatcsökkentést: a múlt héten 0,50 százalékponttal 0,25 százalékra csökkentette alapkamatát az addigi 0,75 százalékról, de a mennyiségi enyhítés addig kihelyezett 445 milliárd fontos keretét akkor még nem módosította. Ezúttal azonban a testület 645 milliárd fontra növelte a mennyiségi enyhítésre fordítható összeget, amelyből a Bank of England brit állampapírt, illetve a pénzügyi szektoron kívüli cégektől befektetési besorolású - vagyis jó minőségű, alacsony hozamú - fontkötvényeket vásárolhat.

Mélységi kamatrekord

A mennyiségi enyhítés megemeléséből eredő 200 milliárd fontos pótlólagos jegybanki likviditás az éves brit hazai össztermék 9 százalékával egyenlő. A csütörtöki kamatcsökkentés után érvényben lévő 0,10 százalékos alapkamat az 1694-ben alapított Bank of England eddigi történetének mélységi kamatrekordja.

A monetáris tanács a csütörtökön bejelentett lépéseket azzal indokolta, hogy a koronavírus okozta járvány várhatóan nagy, éles, de átmeneti sokkhatást gyakorol a brit gazdaságra. A testület szerint az elmúlt napokban - hasonlóan más fejlett ipari gazdaságokhoz - romlottak a kondíciók a brit állampapír-piacon, miután a befektetők  rövidebb távra szóló eszközök után néztek, és ennek következtében feszesebbé váltak a brit és a globális pénzügyi kondíciók.

A Bank of England a kamatcsökkentéshez és a mennyiségi enyhítési keret emeléséhez nem fűzött új előrejelzést arról, hogy várakozása szerint az új koronavírus okozta járvány mekkora negatív hatással járhat a brit gazdaságban, de londoni pénzügyi elemzők rövid távon zuhanásszerű visszaesést prognosztizálnak.

15 százalékos zuhanás

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics számításai szerint a brit hazai össztermék (GDP) az idei második negyedévben 15 százalékkal zuhan negyedéves összevetésben.

Egy másik nagy globális elemzőközpont, a Bank of America pénzügyi szolgáltató csoport kutatási részlege (BofA Global Research) csütörtökön Londonban ismertetett új prognózisában meredeken, 230 bázisponttal 2 százalékos visszaesésre rontotta a brit gazdaság idei egész éves teljesítményére szóló előrejelzését, várakozása szerint ugyanakkor a brit hazai össztermék 2021-ben 2,2 százalékkal növekszik, 90 bázisponttal gyorsabban a cég eddigi prognózisánál.

A Bank of England és a brit kormány az utóbbi egy hétben összehangolt, hatalmas mértékű költségvetési és monetáris gazdaságélénkítő programba kezdett. Rishi Sunak brit pénzügyminiszter a héten bejelentette, hogy a kormány 330 milliárd font értékű pénzügyi segítséget nyújt az új típusú koronavírus okozta járvány miatt bajba került brit üzleti vállalkozásoknak, mindenekelőtt hitelgaranciák formájában.

A kormányzati segélycsomag a brit hazai össztermék 15 százalékával egyenlő. A Bank of England csütörtökön meghirdetett 200 milliárd fontos pótlólagos mennyiségi enyhítési programjával együtt a gazdaságnak nyújtott eddigi monetáris és költségvetési élénkítési csomag értéke 530 milliárd font.

Kapcsolódók

Kimaradt?