Bányaberuházások jóváhagyására készül a kormány

Az évek óta jóváhagyásra váró nagy gazdasági beruházások engedélyezését szorgalmazza a miniszterelnök. Victor Ponta a Szociál-Liberális Szövetség (USL) hétfői vezetőségi ülésén azt mondta, hogy a kormány a bányatervek jóváhagyására készül, és ehhez a parlament támogatását kérte.

A kormányfő az engedélyre váró beruházások között elsősorban a palagáz-kitermelést említette. Szerinte a kitermelés jóváhagyásával Romániának többé nem kell földgázt importálnia az orosz gázóriástól, a Gazpromtól.

Ponta ugyan nem említette név szerint, de a verespataki aranybánya megnyitása évek óta a kormány jóváhagyására vár. A befektető román-kanadai RMGC környezeti hatástanulmányát már tavaly februárban kielemezte az illetékes tárcaközi műszaki bizottság, ám az engedélyeztetésről az egymást követő kormányok egyike sem hozott döntést.

A miniszterelnök azonban nagy valószínűséggel a verespataki beruházás engedélyezésére is gondolt, ugyanis nemrégiben a kormány önnáló cégbe szervezte a román állam részesedését az RMGC-ben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?