Nagyon borúlátóak a vállalkozók a koronavírus miatt, munkahelyek szűnhetnek meg

A hazai kis- és középvállalkozások közel 99 százaléka mondta azt, hogy érintik vagy érinteni fogják a koronavírus-járvány miatti intézkedések - derül ki egy felmérésből, amelyet a Kis- és Középvállalkozások Országos Tanácsa készített.

A megkérdezett vállalkozók 65 százaléka mondta azt, hogy a járvány negatív hatásai elsősorban az értékesítésben, az üzleti forgalom visszaesésében (58 százalék), az aktivitás ideiglenes felfüggesztésében (56 százalék), a beszállítók kifizetésében (50 százalék), elbocsátásokban (21 százalék), a vállalkozás bezárásában (12 százalék) fognak megmutatkozni. Florin Jianu, a Kis- és Középvállalkozások Országos Tanácsának elnöke elmondta, a felmérés eredménye alapján javaslatcsomagot dolgoztak ki, amelyet eljuttattak a kormányhoz.

Ha kettőből egy vállalkozó azt mondja, hogy egy időre felfüggeszti aktivitását, akkor ott baj van, mert nehezebb újra beindítani a vállalkozást, mint fenntartani az aktivitást - mondta Florin Jianu.

A vállalatoknál is nagy mínuszok lesznek

A PwC Románia friss felmérése szerint a vállalatok 18 százaléka 20 százalékos, 6 százaléka 20-25 százalékos bevételkiesést becsül a koronavírus miatt. A maradék 65 százalék még nem végezte el erre vonatkozó számításait. Első körben a szállítás, a turizmus és a vendéglátás érzi meg a járvány hatásait, ellenben ez továbbgyűrűzik más ágazatok fele is - mondta Daniel Anghel, a PwC Románia jogi és pénzügyi partnere.

Hozzátette, a kormánynak első körben biztosítania kellene a likviditást: a többi között nagyon gyorsan törlesztenie kellene tartozásait a vállalatok fele, az áfavisszafizetéseket azonnal utalni kellene, halasztani kellene némely adó és hozzájárulás befizetését. Ezt követően alaposan fel kell mérni, meddig hatolt a járvány negatív hatása a gazdaságban, és egy jól kidolgozott tervvel támogatni kellene a privát szférát, hogy meg lehessen menteni a munkahelyeket, a lakosság és a vállalatok bevételeit.

A kormánynak minimum a GDP plusz 1 százalékára (11 milliárd lejre) lesz szüksége, hogy segíteni tudja a romániai gazdaságot a koronavírus kihívásaival szemben - mondta a pénzügyminiszter,  Florin Cîţu. Ez azt jelenti, hogy a költségvetési deficit nagy valószínűséggel meghaladja a betervezett 3,6 százalékot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?