Törvénytervezet: járjon kötelezően szabadnap a szülőnek, ha az iskolában kényszerszünet van

Járjon kötelezően szabadnap a munkavállaló szülőnek, ha az iskolában kényszerszünet van - olvasható abban a törvénytervezetben, amelyet a szenátus már megszavazott. A tervezet szerint a fizetett szabadnappal járó költségeket a munkaadónak kell állnia.

A tervezetről, amelyet PSD-s és ALDE-s honatyák kezdeményeztek, kedden kellett volna szavaznia a képviselőháznak döntőházként, ám a javaslatot végül visszaküldték az alsóház munkaügyi bizottságába. Az indok: a koronavírus-járvány a romániai gazdaságra is jelentős hatással van, a cégek máris állami segítséget kérnek, egy ilyen intézkedés pedig még nehezebb helyzetbe hozná főleg a kis- és középvállalkozókat. A tervezetről leghamarabb egy hét múlva szavazhatnak a plénumban.

A javaslat szerint azoknak a munkavállaló szülőknek, akiknek gyermeke legtöbb 12 éves, kötelezően szabadnap jár, ha az iskolában extrém helyzet miatt kényszerszünetet rendelnek el. Ilyen kényszerszünetnek minősül a koronavírus-járvány miatt felfüggesztett oktatás az iskolákban, óvodákban.

Kapcsolódók

Kimaradt?