Újabb lépést tesz Csíkszereda az okosvárossá válás felé

Európai uniós pályázat segítségével épít ki ingyenesen elérhető WiFi-hálózatot a csíkszeredai polgármesteri hivatal. A 15 ezer eurós támogatásból létrehozott hálózat pünkösdre készülhet el és lefedi a belváros legforgalmasabb részeit.

Újabb lépést tesz Csíkszereda az okosvárossá válás irányába azzal, hogy a hargitai megyeszékhely központi részein ingyenes WiFi-hálózatot épít ki – jelentette be Füleki Zoltán, a város alpolgármestere szerdán a városházán tartott sajtótájékoztatón. Az elöljáró elmondta: a város központi részén, a városlakók és turisták által leginkább látogatott közterületeket fogja lefedni a hálózat. „A fiatalok, idősek, kismamák és a városba érkezők egyaránt ezeken a helyszíneken töltik a legtöbb időt, ez alapján jelöltük ki azt a térséget, amelyen elérhető lesz a szolgáltatás” – fogalmazott az alpolgármester.

Az ingyenesen elérhető hálózat mintegy 42 ezer négyzetméternyi területet fog lefedni Csíkszereda belvárosában beleértve a teljes Petőfi utcát, a Promenádot, a Gál Sándor utcát és a Majláth Gusztáv Károly tér egy részét is. Csiszér Andrástól, a polgármesteri hivatal informatikusától megtudtuk: második nekifutásra tudott sikeresen pályázani a csapat az Európai Bizottság WiFi4EU elnevezésű pályázati kiírására. A több változatot kínáló pályázat közül a kültéri lehetőséget célozták meg és nyertek el támogatást 15 ezer euro értékben. Ez az összeg fedezi az eszközszükségletet és a szerelési költségeket, magát az internetszolgáltatást pedig a későbbiekben a polgármesteri hivatal fizeti.

Füleki Zoltán kiemelte, hogy helyi vállalkozás, a Best-Telecom Kft. fogja kiépíteni a hálózatot. A cég képviseletében jelen levő László Pál elmondta: tíz kültéri WiFi-szóró egységet szerelnek fel az érintett területen. „A felszerelésnél figyelembe kellett vennünk, hogy ne zavarjuk a városképet. Reményeink szerint tudjuk tartani a határidőt és a pünkösdi búcsú idején használható lesz a hálózat” – mondta László Pál.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?