Szárnyalnak a termelői árak Romániában

Csökkentek az ipari termelői árak éves összevetésben januárban, immár a hatodik egymást követő hónapban az euróövezetben. Romániában növekedést regisztráltak. 

Az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) kedden közölte, hogy az euróövezetben éves összehasonlításban 0,5 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak januárban. Elemzők is 0,5 százalékos visszaesésre számítottak az előző hónapban mért 0,6 százalékos csökkenés után. Havi összevetésben 0,4 százalékkal nőttek az ipari termelői árak januárban az euróövezetben, kisebb mértékben az elemzők által várt 0,5 százaléknál. Decemberben és novemberben 0,1 százalékos emelkedést mértek.

A 27 tagú Európai Unióban az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal nőttek, éves összevetésben viszont 0,2 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak januárban. Decemberben havi szinten 0,1 százalékkal nőttek, éves szinten pedig 0,3 százalékkal estek a termelői árak. A gyakran változékony energiaárakat nem számolva havi összevetésben 0,3 százalékkal nőttek a termelői árak az euróövezetben és az unióban is, míg éves összevetésben 0,6 százalékkal, illetve 0,7 százalékos emelkedést mértek.

Éves összevetésben Romániában (5,1 százalék), Bulgáriában (4,7 százalék), valamint Magyarországon (3,8 százalék) nőttek legnagyobb mértékben a termelői árak januárban, a legerősebben pedig Észtországban (5,3 százalék), Dániában (4,2 százalék) és Portugáliában (3,0 százalék) csökkentek. Havi szinten Romániában (1,6 százalék), Csehországban (1,3 százalék), valamint Spanyolországban és Luxembourgban (mindkettő 1,2 százalék) nőttek legnagyobb mértékben az ipari termelői árak, míg a legerősebb csökkenést Észtországban (1,6 százalék), Dániában (1,5 százalék) és Írországban (1,1 százalék) mérték.

A termelői árak a fogyasztói infláció alakulásának egyik korai indikátora. Az Európai Központi Bank arra törekszik, hogy az éves harmonizált fogyasztóiár-index középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon.

Kapcsolódók

Kimaradt?