Hétfőtől kérhetik a gazdák a területalapú támogatást az APIA-nál

Hétfőtől május 15-ig nyújthatják be a gazdák országszinten a támogatási kéréseket a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségek kirendeltségeihez. A kéréseket előzetes programálás alapján lehet letenni. 

A Hargita megyei ügynökség vezetője, Haschi András megkeresésünkre elmondta, a programálás tiszeteletben tartása nagyon fontos, mert a kérések kitöltésénél a gazdák segítséget kapnak. A polgármesteri hivataloknál kell kikérni a kivonatot a mezőgazdasági regiszerből, ezzel a dokumentummal kell jelentkezni annál a csoportnál, mely segít kitölteni a több mint húsz oldalas íveket - a kitöltés online zajlik. Az összeállított iratcsomót az APIA-nál kell leadni. Hargita megyében összesen 26300 gazda jelentkezését várják. 

Ugyanazzal az ívvel kérhet a gazda területalapú, illetve az állattartás után járó támogatást. Több mint 90 féle támogatás létezik, ezeknek a kombinációiból számolják ki, mekkora összegre jogosult egy gazda. Az összeg függ a többi között a megművelt terület nagyságától, az állatlétszámtól, a vidéktől. "Nem mindegy, hogy kaszállókról vagy szántóföldekről van-e szó. Harhita megyében például egy kaszállóra egy gazda akár 450 euró támogatást is kaphat körülbelül hektáronként" - mondta a Hargita megyei ügynökség vezetője, Haschi András. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?