A lakosság 7 százalékának nincs hozzáférése a villanyhálózathoz

A romániai lakosság 7 százalékának nincs hozzáférése a villanyhálózathoz, vagy rákapcsolódása informális - olvasható a kolozsvári önkormányzat közleményében. A polgármesteri hivatal annak kapcsán tette közzé az adatot, hogy bejelentette: partnerségi szerződést köt a Babeș-Bolyai Tudományegyetemmel azért, hogy azonosítsák, hogyan lehetne csökkenteni az energiaszegénységet.

A projektet 155 ezer euróval finanszírozza Németország Szövetségi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Nukleáris Biztonságügyi Minisztériuma az Európai Klíma Kezdeményezés (EUKI) keretében.

Az energiaszegénység jelentősen hozzájárul a szociális marginalizációhoz. Románia lakosságának 20 százaléka folyamatosan nehézségekbe ütközik az energiaszolgáltatások fenntartása tekintetében, gyakran előfordul, hogy nem tudják kifizetni a villany- vagy gázszámlát, de az is előfordul, hogy nincs hozzáférésük modern energiaszolgáltatásokhoz. 

Azoknál a családoknál, ahol nincs hozzáférés a villanyhálózathoz, ez a nélkülözés akadályokat gördít a megfelelő iskolázottság és társadalmi-gazdasági pozíció elérése elé. Kolozsvár lakossága egy részének is megnehezíti az életét az energiaszegénység. A jelenség visszaszorítása érdekében a partnerek egy akciótervet dolgoznak ki. A projekt Kolozsvár és legalább egy metropoliszövezeti településre terjed ki. Kifutási ideje 18 hónap, kivitelezője a BBTE, az önkormányzat a kivitelező partnereként közel 9 ezer eurós vissza nem térítendő támogatásban részesül.

Kapcsolódók

Kimaradt?