A Tarom szerkezeti átalakításokat ígér a kormány által kapott segélykölcsön fejében

A Tarom állami légi társaság szerkezeti átalakításokat és reformokat helyezett kilátásba a vállalat versenyképességének növelése érdekében, miután a kormánytól csaknem 37 millió euró értékű segélykölcsönt kapott, amit az Európai Bizottság is jóváhagyott.

A Tarom a szerkezeti átalakítási terveiről kedden adott ki közleményt, amelyben közölte, hogy az uniós végrehajtó szerv hétfőn jóváhagyta a kormány által a vállalatnak január közepén megítélt 37 millió euró segélykölcsönt. E nélkül a vállalat nem tudta volna fedezni kiadásait és csődbe ment volna. Az Európai Bizottság hozzájárult a segélykölcsön folyósításához, elfogadva, hogy a légi társaság olyan célpontok felé működtet járatokat, ahol csak a Taromnak vannak járatai, ezért közérdekű szolgáltatásai vannak, illetve felborulna a romániai légi közlekedési piac, amennyiben az állami társaság beszüntetné tevékenységét.

A Tarom a szerkezeti átalakítás végrehajtásához újabb hitelt fog felvenni, de erről még nem közöltek részleteket. A cél az, hogy három éven belül a légi társaság korszerű és versenyképes vállalat legyen, amely elsősorban az ügyfelek igényeit szolgálja ki – olvasható a közleményben.

Az 1954-ben alapított Tarom 50 célállomásra közlekedtet járatokat, flottája 23 repülőgépből áll, amelyek egy része elavult. 2018-ban 2,7 millió utast szállított a romániai járatain és ezzel a harmadik a piacvezető WizzAir és a BlueAir diszkont légi társaságok mögött.

Tavaly a vállalatnak 1,38 milliárd lej árbevétel mellett 182,77 millió lej vesztesége volt. Az idénre 171,37 millió lej veszteségre számítanak 1,51 milliárd lej árbevétel mellett. A Tarom legutóbb 2007-ben könyvelt el nyereséget, a vállalat alkalmazottainak száma eléri az 1900-at.

Kapcsolódók

Kimaradt?