Indul a 2020-as Első Otthon program

A Kis- és Középvállalkozások Hitelbiztosításának Országos Alapja (FNGCIMM) csütörtökön bejelentette, hogy megkapta a pénzügyminisztériumtól a 2020-ra elkülönített csaknem kétmilliárd lejes hitelkeretet, és ebből elindítja az Első Otthon programot.

A korábbi gyakorlathoz hasonlóan, az állam kezességet vállal a felvett hitelekért a programban részt vevő 14 banknál. Ezek a következők: a fejlesztési bank (BRD-GSG), a kereskedelmi bank (BCR), a Transilvania Bank, a CEC Bank, az ING Bank, a Raiffeisen Bank, az OTP Bank, a Banca Românească, az Unicredit Bank, a Garanti Bank, a First Bank, a Marfin Bank, a Leumi Bank és az Intesa Sanpaolo Bank. A pénzkeretet a 2019-es programban kifejtett hitelezési tevékenység szerint osztják el a bankok között.„2019 végén az Első Otthon programban több mint 260 ezer garanciát és garanciaígéretet regisztráltak házak megvásárlásához vagy építéséhez. Örömünkre szolgál, hogy egy olyan kormányzati programot bonyolíthatunk le, amely pozitív hatással volt sok romániai életére, függetlenül attól, hogy a program közvetlen kedvezményezettjei, eladók, vállalkozók vagy a kapcsolódó gazdasági ágazatokban érdekelt szakemberek voltak” - fogalmazott Dumitru Nancu, a FNGCIMM vezérigazgatója.

Az Első Otthon program kormányzati stratégiája, hogy fokozatosan csökkentse a garanciavállalással történő állami beavatkozást a jelzálogkölcsön-folyamatba, a jelzálogkölcsön-piac fejlődésének körülményei között, amikor a lakosság mind nagyobb hányada hozzáfér a bankok standard termékeihez.

Az FNGCIMM nyújtotta garancia legfeljebb a hitel értékének 80 százalékát teszi ki, pályázónként legfeljebb 2,5 millió euró értékben, és a partnerfinanszírozó intézmények kérésére biztosítják, azon személyek javára, akiknek a pályázatát a benyújtott dokumentáció alapján jóváhagyták.

Kapcsolódók

Kimaradt?