Megvalósulhat a Kolozsvár–Nagyvárad vasútvonal villamosítása

A Kolozsvár – Nagyvárad – Biharpüspöki vasútvonal villamosítása és felújítása az egyik legfontosabb vasúti infrastruktúra projekt, jelentette ki Lucian Bode ügyvivő szállításügyi miniszter pénteken, Kolozsváron, rámutatva, hogy a 7,3 milliárd lej értékű projektet támogató egyezményt írt alá Kolozsvár, Nagyvárad és Arad polgármesterével.

Elmondta, munkamegbeszélést tartott Kolozsvár, Nagyvárad és Arad polgármesterével a beruházási projektekről, és ennek keretében írták alá az egyezményt. A vasúti vonal mentesíteni fogja a forgalom alól Kürtöst, amelyen naponta 1 200 teherszállító szerelvény halad át.

„A Dacia-Renault és a Ford kérték, hogy oldjuk meg a problémát Kürtösön, mivel a vonatok több tucat órát várakoznak a határon, amíg átmennek Magyarországra. A Kolozsvár – Nagyvárad – Biharpüspöki vasútvonal villamosítása után meglesz a második vasúti kapu a Nyugat felé” – említette meg Bode.

Az európai alapokból támogatott projekt értéke 7,3 milliárd lej. A projekt értelmében felújítanák a Kolozsvár – Nagyvárad – Biharpüspöki vasútvonalat 166 km hosszan, villamosítanának 160 kilométert, illetve 88 kilométer hosszan megdupláznák a vonalat.  

(Címlapfotó forrása: skyscrapercity.com)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?