Ismét nagyot nőtt az átlagbér decemberben


-A A+3340 lejre nőtt 2019 decemberében az országos nettó átlagbér, ez novemberhez képest 161 lejes (5,1%-os) emelkedést jelent; az országos bruttó átlagbér 269 lejjel (5,2%-kal) 5465 lejre nőtt - derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) kedden közzétett adatsorából.

A legmagasabb nettó átlagbérek - 7689 lej - a számítástechnika ágazatában voltak, a legalacsonyabbak pedig a ruhagyártásban - 1853 lej - mutat rá az INS. Decemberben a legtöbb ágazatban magasabb volt a nettó átlagbér, mivel különböző prémiumokat és egyéb juttatásokat (pl. 13. fizetést) kaptak az alkalmazottak, de az is közrejátszott bizonyos szektorokban, hogy nagyobbak voltak a bevételek, illetve többfelé elbocsátásokra is sor került.

A legnagyobb mértékben - 22 és 25,5 százalék között - a pénzügyi szektorban, a szénbányászatban, a kőolajtermékek gyártásában, a kohászati iparban, az áramtermelésben és földgázkitermelésben nőtt a nettó átlagbér. A nettó átlagkereset legjelentősebb csökkenését (3,2-6,5% között) a szerkesztés, a nyomtatás terén, illetve a dohánytermékek előállításában regisztrálták.

Az állami szektorban az előző hónaphoz viszonyítva az egészségügyben és szociális támogató rendszerben dolgozók körében emelkedett enyhén a nettó átlagbér (+1,1%). A tanügyben 2,6%-kal csökkent novemberhez képest az átlagbér, a közigazgatásban pedig 0,1%-kal. 2018 decemberéhez viszonyítva a nettó átlagbér 13%-kal nőtt 2019 decemberében. 

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X