Romlott februárban a befektetői hangulatindex Európában a koronavírus miatt

Három egymást követő havi növekedés után a kínai vírusjárvány miatt februárban romlott, bár a vártnál jobbnak bizonyult a Sentix gazdasági kutatóintézet euróövezeti befektetői hangulatindexe. Kelet-Európában hét havi csúcsra emelkedett a mutató.

A Sentix GmbH honlapján közzétett felmérés alapján az euróövezet befektetői hangulatindexe 5,2 pontra csökkent februárra vonatkozóan a januári 7,6 pontról. A piac a ténylegesnél nagyobb csökkenést, 4,1 pontot várt februárra. A mutató mindkét összetevője romlott, az aktuális és a kilátások megítélése is hat hónapra előre. Az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő mutató februárra 4,0 pontra csökkent a januári 5,5 pontról, a kilátások megítélését számszerűsítő mutató pedig 6,5 pontra 9,8 pontról.

A befektetői hangulat az amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek rendeződésének köszönhetően három egymást követő hónapban javult az euróövezetben. A növekedési kilátások már más gazdasági kutatóintézetek, az ifo, a ZEW, a Markit és az ISM jelzései szerint romlásnak indultak januárban és ezt a folyamatot a Sentix felmérése is megerősítette. A befektetői hangulatban bekövetkezett negatív fordulat a felmérés megállapítása szerint elsősorban a kínai koronavírus-járvány miatti aggodalmakra vezethető vissza.

A kínai gazdasági teljesítmény várható számottevő gyengülése erőteljesen érezteti hatását a németországi befektetői hangulatindex alakulásán is. A német gazdaság ugyanis az euróövezeti gazdaságok között a legnagyobb mértékben támaszkodik kínai beszállítói csatornákra.

Romló kilátások

Németországra vonatkozóan a Sentix februári befektetői hangulatindexe 4,5 pontra csökkent a januári 6,9 pontról. Az aktuális helyzet megítélése 4,3 pontra csökkent 6,0 pontról, a kilátások megítélése 4,8 pontra 7,8 pontról. A februári csökkenést a német indexek esetében is három havi egymást követő javulás előzte meg. Kelet-Európában javult ugyan a hangulatindex és az aktuális helyzet megítélése is, a kilátások viszont itt is romlottak. Februárt megelőzően az index és mindkét összetevője három egymást követő hónapban javult.

A hangulatindex 5,5 pontra, 2019 májusa óta a legmagasabbra emelkedett a januári 5,4 pontról. Az aktuális helyzet megítélése 2019 júniusa óta a legmagasabbra, 5,3 pontra emelkedett februárban a januári 3,8 pontról. A kilátások megítélése viszont a januári 7,0 pontról 5,8 pontra csökkent februárban.

Az Egyesült Államok esetében azonban a Sentix hangulatindex februárban 20,3 pontra, 2018 októbere óta a legmagasabbra emelkedett a januári 15,9 pontról. Az aktuális helyzet megítélése 38,3 pontra emelkedett 31,0 pontról, 2019 májusa óta a legmagasabbra, a kilátások megítélése pedig 3,8 pontra, 2018 februárja óta a legmagasabbra a januári 1,8 pontról. Az amerikai mutatók sorban a negyedik hónapja javulnak.

A hangulati romlás a legnagyobb mértékben az ázsiai térségben volt kimutatható. Az ázsiai térséget Japán nélkül követő hangulatindex 7,1 pontra zuhant februárra a januári 18,4 pontról. Az aktuális helyzet megítélése 6,8 pontra csökkent 20,3 pontról, a kilátások megítélése 7,5 pontra 16,5 pontról. A februári romlást az ázsiai térségben is három egymást követő havi javulás előzte meg.

A globális index 8,1 pontra csökkent februárban a januári 12,1 pontról. Az aktuális helyzet megítélése 10,5 pontra csökkent, a kilátásoké pedig 5,8 pontra 9,8 pontról. A februári csökkenést a globális befektetői hangulatindex esetében is három havi javulás előzte meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?