Büntethetik azokat a tisztviselőket, akik nem tartják be határidőket a közbeszerzéseknél

Szankcionálhatók azok a tisztviselők, akik nem tartják be határidőket a közbeszerzésekkel kapcsolatban - közölte vasárnap este a B1 televízió műsorában Ludovic Orban miniszterelnök.

A kormányfő elmondta: a kabinet legutóbbi ülésén elfogadott egy, a közbeszerzéseket egyszerűsítő sürgősségi kormányrendeletet, amely többek között kimondja, hogy egy közbeszerzési dokumentáció hallgatólagosan elfogadottnak minősül, amennyiben az Országos Közbeszerzési Hatóság (ANAP) 15 napos határidőn belül nem közli döntését.

A kormányhatározat ugyanakkor szankciókat irányoz elő azokra a tisztviselőkre, akik nem tartják be a törvényes határidőket. A jogszabály szerint az egyszerű közbeszerzések nem tarthatnak többet húsz napnál, a bonyolultabbak legtöbb hatvan napot vehetnek igénybe. Ugyanakkor korlátozni igyekeznek az óvások számát is: ezt csak egy bizonyos pénzösszeg letétbe helyezésével lehet megtenni, amely elvesz, amennyiben alaptalannak bizonyul a reklamáció. Az ítélőtáblákon a közbeszerzésekkel kapcsolatos ügyeket külön részleg fogja elbírálni - mondta el Orban. 

Kapcsolódók

Kimaradt?