Tavaly ugrásszerűen megnőtt a nepáli, vietnámi vendégmunkások száma Romániában

Tavaly háromszor annyi munkavállalói engedélyt hagyott jóvá a bevándorlási hivatal (IGI) unión kívüli vendégmunkások számára, mint 2018-ban – tájékoztat a Ziarul Financiar. 2018-ban az engedélyek száma 10500 volt, 2019-ban 29800.

Nagy valószínűséggel ennél sokkal nagyobb lenne a vendégmunkásokra vonatkozó igény Romániában, ám az állam minden évben egy megszabott kvóta alapján korlátozza az unión kívül érkező munkavállalók számát - mondta Elena Antoneac, aki head of operations a Nestlers Group-nál (bevándorlással kapcsolatos szolgáltatásokat nyújtó vállalat). Tavaly ezt a kvótát 30 ezerben állapították meg. A bevándorlási hivatal tájékoztatása szerint egyre több a magasan képzett azok között, akik munkavállalói engedélyt kapnak.

Elena Antoneac elmondta, véleménye szerint nem kellene kvótával korlátozni az unión kívül érkező vendégmunkások számát, hiszen Romániában hatalmas a munkaerőhiány, inkább a letelepedési engedélyekkel kellene szabályozni a Romániába érkező nem-uniós állampolgárok arányát.

Egyre több munkaadó fordul főleg ázsiai vendégmunkásokhoz, a legnagyobb kereslet a vendéglátóiparban, az építkezéseknél és az iparban van. Egy unión kívüli vendégmunkás 1000-2000 eurós kezdő kiadást jelent a munkaadó számára, ennyibe kerül a repülőjegy, az orvosi vizsgálat, a különböző engedélyek beszerzése és adók befizetése. A munkavállalói engedély beszerzése akár két-négy hónapot is eltarthat. Tavaly a legtöbb vendégmunkás Vietnámból, Nepálból, Indiából és Moldova Köztársaságból érkezett, és leginkább bukaresti, Konstanca, Temes és Brassó megyei munkaadók alkalmazták őket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?