A sertéspestis elkezdte felszámolni a feketegazdaságot?

Tíz év alatt (2009-2018) 48 százalékkal visszaesett a sertésállomány Romániában, a sertéspestis miatt pedig további csökkenés várható – tájékoztat a Ziarul Financiar. A kór romániai megjelenése, 2017 óta több mint 540 ezer disznót semmisítettek meg.

A sertéstartók szerint a sertéspestis a következő 5 évben sem fog eltűnni, így az idei év legnagyobb kihívása továbbra is az, hogy betartsák a nagyon szigorú egészségügyi előírásokat a farmokon. Cătălin Ene, a Macro sertésfarm adminisztrátora elmondta, a sertéspestis megtizedelte a sertésállományt Romániában. Felhívta a figyelmet arra, hogy a sertésállományra vonatkozó, évekkel ezelőtti adatok nem fedik a valóságot, ugyanis létezett, létezik egy párhuzamos piac, ahol a be nem jelentett, nagyszámú sertéseket folyik a kereskedés. „Most kezdték el bejelenteni a teljes disznóállományt a farmokon, mert e nélkül nem igényelhető a sertéspestis után járó kártérítés” – magyarázta.

2009-ben 5,8 millió sertés jegyzett az Országos Statisztikai Hivatal, 2016-ra ez a szám egymillióval csökkent. 2017-ben a sertéspestis megjelenésekor 4,4 millió sertést tartottak hivatalosan nyilván, ez a szám 2018-ban 3,9 millióra csökkent. Románia sertéshús-fogyasztó ország, 2018-ban például átlagban 72,5 kilogrammot fogyasztottunk fejenként, miközben marhahúsból 5,2 kilogrammot, szárnyasból pedig 57,1 kilogrammot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?