Épül Sepsiszentgyörgy legnagyobb bevásárlóközpontja

Néhány hónapos bontási, területrendezési munkálatot követően ezen a héten elkezdődött Háromszék első modern bevásárlóközpontjának, a Sepsi Value Centre-nek az építése, amelyet idén ősszel nyitnak meg.

A várost átszelő fő útvonalon, az Oltmező utcai több mint 6 hektáros területen épülő központ magába foglal egy hypermarketet, egy kereskedelmi galériát, modern “food court” étkezési részt, illetve „strip mall” jellegű kereskedelmi felületeket, amelyek jellegzetessége, hogy az üzletsornak nincs belső folyosója, a boltok a parkolóból nyílnak. Az őszi nyitásig egy körforgalom is épül az Oltmező utcában, amely megkönnyíti a főútról való lehajtást a Sepsi Value Centre-be.    

Háromszék legnagyobb üzletközpontját a Prime Kapital befektetési alap építi, korábbi közlésük szerint a beruházás becsült értéke ötmillió euró. A fejlesztés révén 3,5 hektárnyi kereskedelmi felület jön létre, a bevásárló és szabadidőközpont 220 ezres lakosságú vonzáskörzetet szolgál majd ki, és több száz munkahely jön létre általa. Ioana Vlad, a Prime Kapital menedzsere arról tájékoztatott, hogy a kereskedelmi felületek bérlői vegyesen országos és nemzetközi, valamint helyi érdekeltségű kereskedőkből és szolgáltatókból állnak.

A multis márkák mellett helyi vállalkozók is betelepednek

Lapunk érdeklődésére Nemes Zoltán, a befektető területi képviselője elmondta, hogy az eddig megkötött szerződések alapján Sepsiszentgyörgyre érkezik a Carrefour hypermarket, míg a strip mall kereskedelmi felületekbe betelepül a New Yorker, Sportisimo, CCC, Pepco, Flanco, Noriel, Sinsay, Orsay. A food court részre pedig a KFC és a Spartan érkezik. Egy nagyobb felületen pedig a Dedeman barkácsáruházat építik meg annak tulajdonosai.

Nemes Zoltán elmondta, a helyi vállalkozásoknak is lehetőségük van betelepedni a bevásárló központba, többekkel már van aláírt szerződésük, illetve néhány helyi vállalkozással még tárgyalásokat folytatnak. A befektető területi képviselője szerint a helyi cégeknek érdemes mihamarabb felvenni a kapcsolatot a beruházóval, mert üzletpolitikájuk szerint egyes kereskedelmi vagy szolgáltatói tevékenységi területeket nem dupláznak meg. A bérelhető felületeket az építkezés helyszínén kihelyezett molinókon is hirdetik, illetve a www.primekapital.com oldalon találnak információkat. 

Helyinél vagy multinál vásároljunk?

A nagy bevásárlóközpont megjelenésének híre megosztotta a sepsiszentgyörgyieket, van, aki a helyi vállalkozókat, kiskereskedőket félti, mások örvendenek a lehetőségnek, mert nem kell brassói plázákba utazniuk. Az önkormányzat nem akadályozhatja a nemzetközi vállalatok betelepedését, fejtette ki korábban Antal Árpád polgármester, aki szerint ő is a helyi vállalkozásokat támogatja a multinacionális cégek ellenében, de meg kell találni az egészséges egyensúlyt.

Az elöljáró rámutatott: a sepsiszentgyörgyieknek is meg kell teremteni a lehetőséget a saját városukban, hogy plázában, hipermarketben vásároljanak, mert ha nem, akkor elmennek a legközelebbi városba, ahol megvan ez a kínálat. A brassói bevásárlóközpontok parkolójában lévő autók fele Kovászna vagy Hargita megyei rendszámú, tehát a pénz, amit ott költenek el, az Brassóban generál munkahelyeket és adót.

Antal Árpád szerint a döntést mindenki egyénileg hozza meg, aki akar, a helyi cégtől vásárol függetlenül attól, hány bevásárlóközpont létesül a városban, aki pedig a multit részesíti előnyben, az akkor is onnan vásárol, ha ezért Brassóba kell utaznia, ami időbe telik és üzemanyagra is kell költenie. Másrészt minél több befektető jelenik meg a városban, annál nagyobb a verseny a munkavállalókért, a verseny pedig hozzájárul a fizetések emelkedéséhez és a jobb munkakörülményekhez.

Kapcsolódók

Kimaradt?