Tavaly is a belső fogyasztás volt a fő húzóerő, rengeteg üzemanyagot vásároltunk


-A A+

Tavaly 7,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző évhez mérten - közölte szerdán az országos statisztikai intézet.

A növekedés elsősorban a nem élelmiszereknek köszönhető, amelyekből 8,8 százalékkal többet adtak el, de az üzemanyag értékesítés is 6,5 százalékkal, az élelmiszerek, italok és dohánytermékek eladása 6 százalékkal bővült. Decemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adatok szerint 9,3 százalékkal bővült az előző év tizenkettedik hónapjához mérten, a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a növekedés 8,3 százalék volt.

2018-ban 5,4 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom az előző évhez képest, miután 2017-ben 10 százalékkal, 2016-ban 13 százalékkal emelkedett. Tavaly is a belföldi fogyasztás volt a gazdasági növekedés egyik fő hajtóereje. A bruttó hazai termék (GDP) a tavalyi első három negyedévben 4 százalékkal nőtt. A kormány egész évre 4 százalékos gazdasági növekedést remél. A tavalyi negyedik negyedéves, illetve egész éves adatokat a statisztikai intézet várhatóan márciusban közli.
EZT OLVASTA MÁR?

X