FRISSÍTVE - Idén többet adhatunk az adónkból a civileknek, de jól megdolgoztatnak érte

FRISSÍTVE: Bár idén a jövedelemadónkak a korábbi évekhez képest nagyobb részét, 3,5 százalékát is felajánlhatjuk a civileknek, ezt csak körülményesen tehetjük meg. Egyrészt nem egy, hanem két formanyomtatványt kell kitöltenünk, másrészt az adóhatóság online felületét lebutították, az űrlapokat például nem lehet kitölteni elektronikus formában. Kis túlzással akár azt is mondhatnánk: az adóhatóság célja, hogy minél kevesebb adóból származó jövedelmet kapjanak a civilek, ezért lehet csak az akadályokat leküzdve az adományainkat felajánlani a szervezeteknek, alapítványoknak, egyházi intézménynek, diákoknak. A Máltai Szeretetszolgálat pályázatíró szakembere, Pünkösti Zsolt segítségével mutatjuk, hogyan ajánlhatjuk fel idén a bérünk és a kétezer lej fölötti nyugdíjunk után befizetett személyi jövedelemadónk egy részét. FRISSÍTÉS: az adóhivatal és a pénzügyminisztérium reagált a panaszáradatra, ígérik, egyszerűsítik az eljárást. 

Alaposan megbonyolították az adófelajánlást idén. Aki a lehető legnagyobb összeget szeretné felajánlani a 2019-re számolt jövedelemadójából, annak két űrlapot kell kitöltenie. Az egyik űrlap a január és március közötti időszakban megvalósított jövedelemre vonatkozik, a másik pedig április és december közötti időszakot öleli fel. A Máltai Szeretetszolgálat pályázatíró szakembere, Pünkösti Zsolt elmondta, erre azért van szükség, mert idén az eddigi 2 százalék helyett minden civil szervezetnek, alapítványnak jár az adónk 3,5 százaléka, de csak az áprilistól megvalósított jövedelmek esetében.

Úgy jó, ha minél bonyolultabb?

Tavaly a PSD-ALDE kormány úgy döntött, hogy megkülönbözteti a civileket. A jövedelemadónk 3,5 százalékát kizárólag azoknak a szervezeteknek, alapítványoknak irányíthattuk át, amelyek akkreditáltak és amelyek szociális tevékenységet folytatnak. Ilyen például a Caritas, a Diakónia, a Máltai Szeretetszolgálat vagy bármely olyan meghatalmazott szervezet, amely például idősek otthonát, szociális étkezdét működtet. Ha az említett két feltételt nem teljesítette egyszerre a non-profit szervezet, akkor számára a jövedelemadónknak csupán 2 százalékát irányíthattuk át.

A non-profit szervezetek diszkriminációra hivatkozva elérték, hogy a jelenlegi kormány változtasson ezen a gyakorlaton, így már minden szervezetnek, alapítványnak jár a személyi jövedelemadónk 3,5 százaléka. A változás viszont a visszamenőleges hatály tiltása miatt csak áprilistól érvényes, így a 2019. január és március közötti jövedelmek esetében marad a tavalyi rendelkezés: csak az egyházi intézmények és az akkreditált, szociális tevékenységet folyató szervezetek kaphatnak 3,5 százalékot, a többi egyesületnek meg kell elégednie a 2 százalékkal. Ha tehát azt szeretnénk, hogy egyetlen lejtől se essen el a kiszemelt egyesületünk, két adóívet kell kitöltenünk az említett két időszakra.

A január-márciusra vonatkozó 230-as adóívet itt találja, az április-decemberre érvényest pedig itt. A két nyomtatvány kitöltése ugyanúgy zajlik: miután feltüntettük a személyes adatainkat, jöhet a szervezet, alapítvány adószáma (CUI), bankszámlaszáma és a hivatalos, teljes neve. Ez utóbbi információkat az egyesületek hivatalos vagy Facebook-oldalán megtaláljuk. Lehetőségünk van arra, hogy akár több szervezetet is támogassunk, ekkor az adóívhez tartozó csatolmányt is ki kell töltenünk. Jó hír, az április-decemberi ívnél már választhatunk aközött, hogy egy évre vagy két évre szól az adófelajánlásunk. Ha nem szeretnénk a következő évben is bibelődni a formanyomtatvánnyal, érdemes élni a lehetőséggel. Magánösztöndíjat is felajánlhatunk jövedelemadónkból diákoknak.

A Máltai Szeretetszolgálat pályázatíró szakembere, Pünkösti Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy csak azok a non-profit szervezetek tudnak adófelajánlást, szponzorizációt fogadni, akik regisztráltak a civil és kulturális szervezetek regiszterében, amelyet az adóhatóság hozott létre.

Az adóhatóság online felülete még butább lett

Több úton juttathatjuk el az adóhatósághoz a kitöltött formanyomtatványokat. Ha nem szeretnénk személyesen bevinni az adóhivatalhoz, az ívet leadhatjuk a non-profit szervezetek székhelyén, ők ezeket összegyűjtik és célba juttatják. Pünkösti Zsolt elmondta, érdemes azokat a formanyomtatványokat kitölteni, amelyeken a szervezetek adatai már fel vannak tüntetve, így elkerülhetjük a tévedés lehetőségét.

Ha valaki online szeretné kitölteni a két 230-as nyomtatványt, rossz hírünk van: erre jelenleg nincs lehetőségünk. Az adóhatóságnál nyitott online fiókunk csak azt engedni meg, hogy a kinyomtatott, kézzel kitöltött, beszkennelt majd pdf. formátumban lementett dokumentumokat feltöltsünk az oldalukra. Ráadásul megvan a veszélye annak, hogy utólag az ANAF értesít, a művelet nem volt sikeres, az adatokat nem tudják feldolgozni. Erről ennyit.

Mégis megéri

Pünkösti Zsolt elmondta, bár úgy tűnhet, hogy nem éri meg vesződni az adófelajánlásokkal, hiszen az egy személy után átutalt összeg nem nagy, ám ha sokan élnek a lehetőséggel, jelentős bevételhez juthatnak a szervezetek, alapítványok, egyházi intézmények. „Semmilyen veszítenivalónk, plusz kiadásunk nincs, a jövedelemadót az állam így is úgy is levonja a fizetésünkből, nyugdíjunkból, tehát rajtunk áll, hogy ennek egy része átkerül-e az államkasszából a civilekhez vagy sem” – mondta. A nyomtatványokat május 25-ig nyújthatjuk be, de érdemes minél hamarabb kitölteni és célba juttatni, hogy véletlenül se feledkezhessünk meg róla.

FRISSÍTÉS: Egyszerűsödik az adófelajánlás – ígéri a beérkező panaszáradatra a pénzügyminisztérium és az adóhatóság hétfői közleményében. Dolgoznak a formanyomtatványok egyszerűsítésén, az ívek jövő héttől már használatba is kerülnek – olvasható a dokumentumban. Akik már benyújtották a két formanyomtatványt, azoknak nem kell újat kitölteniük. Az adófelajánlásokat a 230-as ívekkel és az egységes adóbevallási formanyomtatvánnyal lehet megtenni, remélhetőleg jövő héttől egyszerűbb formában.

Kapcsolódók

Kimaradt?