Romániában emelkedtek a legnagyobb mértékben a termelői árak tavaly decemberben

Kis mértékben változtak a termelői árak az előző havihoz képest tavaly decemberben az Európai Unióban az EU statisztikai hivatala, az Eurostat kedden publikált jelentése alapján. A termelői árak a legnagyobb mértékben Hollandiában és Romániában emelkedtek decemberben az előző havihoz képest, 0,5 százalékkal.

Novemberben a termelői árak az euróövezetben 0,1 százalékkal emelkedtek az előző havihoz képest, az Európai Unióban pedig 0,2 százalékkal. Az egy évvel korábbihoz képest tavaly decemberben az euróövezetben 0,7 százalékkal, az Európai Unióban 0,4 százalékkal csökkentek a termelői árak. Novemberben az euróövezetben 1,4 százalékkal csökkentek, az EU-ban pedig 1,1 százalékkal csökkentek éves bázison a termelői árak. Tavaly az egész évben 0,7 százalékkal emelkedtek a termelői árak az euróövezetben a 2018-ashoz képest és 0,9 százalékkal az EU-ban.

A termelői árak a legnagyobb mértékben Hollandiában és Romániában emelkedtek decemberben az előző havihoz képest, 0,5 százalékkal. A második legnagyobb havi növekedés, 0,4 százalékos Görögországban volt decemberben. A legnagyobb havi árcsökkenést, 1,3 százalékosat Észtországban regisztrálták tavaly decemberben. Portugáliában 1,0 százalékkal, Finnországban 0,7 százalékkal csökkentek a termelői árak havi bázison tavaly decemberben.

Éves bázison 3,1 százalékkal csökkentek a termelői árak decemberben Olaszországban és 2,6 százalékkal Észtországban és Portugáliában. A legnagyobb éves növekedést Görögországban regisztrálták, 4,7 százalékosat, Bulgáriában 4,5 százalékosat és Romániában 4,4 százalékosat.

Kapcsolódók

Kimaradt?