Vendégmunkásokat vinne székelyföldi cégéhez egy ismert román vállalkozó

Állást ajánlott a Gyergyóditróból szerinte elűzött két Srí Lankai-i pékmesternek, és kilátásba helyezte külföldi vendégmunkások alkalmazását a Sepsiszentgyörgyön hamarosan megnyíló gyorsétkezdéjében egy suceavai vállalkozó.

Az első egy méter moldvai autópálya megépítésével országosan ismertté vált Ștefan Mandachi ezt a Facebook-oldalán jelentette be, a Hargita megyei községben történteket kommentálva. Mint ismert, Gyergyóditróban szombaton falugyűlést tartottak egy helyi pékség által alkalmazott két Srí Lanka-i pékmester ügyében, akiknek érkezésének hírére korábban „Migránsmentes Ditrót akarunk” néven Facebook-csoport alakult.

A vendégmunkások sorsa még bizonytalan, de a szombati lakossági fórumon a helyiek haragja nem elsősorban ellenük, hanem az őket alkalmazó vállalkozó, Köllő Csaba ellen irányult, mert nem fizeti meg rendesen az embereket. Utóbbi egy levélben azt üzente a közösségnek: nem válik meg a két Srí Lanka-itól, de más – segédmunkási – beosztásba helyezi őket, s többé nem dolgoznak a termelésben.

„Ha a ditrói vállalkozó helyében lettem volna, semmi pénzért nem válok meg a két vendégmunkástól. Gyáva volt, bár ki tudja, milyen őrültek nyomására hozta ez a döntést….Tudta, hogy milyen gondokkal küszködünk mi, vállalkozók, de inkább hallgatott” – írja Facebook-oldalán Ștefan Mandachi, aki azt állítja: Köllő Csaba helyett ő inkább bezárta volna a cégét, így tiltakozva az ellen, hogy a román állam „kiüldözte az országból” a szakképzett munkaerőt és meghurcolja a vállalkozókat.

 

Ștefan Mandachi kész alkalmazni valamelyik gyorséttermében a két Srí Lanka-i pékmestert, felvállalva – mint írja – annak a kockázatát, hogy emiatt vendégeket veszíthet. Közölte azt is, hogy hamarosan éttermet nyit Sepsiszentgyörgyön is, ahol vendégmunkásokat akar alkalmazni, pedig eredetileg ez nem állt szándékában. „Időben szólok, hogy a feudális gondolkodású őrültek kerülhessék el az éttermemet. De van jogom betartani a törvényeket a saját országomban, nem?” – fogalmazott a suceavai üzletember.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?