Romániának van a legtöbb külföldön dolgozó állampolgára az EU-ban

Továbbra is Románia küld a legtöbb aktív személyt az Európai Unió országaiba, ezek száma 2018-ban 7 százalékkal nőtt 2017-hez képest - derül ki az Európai Bizottságnak (EB) a munkavállalók mobilitásáról szóló, csütörtökön közzétett éves jelentéséből.

A más uniós tagállamban tartózkodók második legnépesebb csoportja a lengyeleké - bár számuk 6 százalékkal csökkent 2017-hez viszonyítva -, aztán az olaszok, a portugálok és a bolgárok következnek a sorban. A közelmúltban valamely másik EU-tagállamba költözött aktív személyek nagyjából fele román, lengyel, olasz és portugál, számuk összesen mintegy 6,1 millióra tehető.

Az EU-n belüli munkaerő-mobilitásról szóló éves jelentés szerint 2018-ban 17,6 millió olyan személyt tartottak számon, akik nem sokkal korábban költöztek egy másik EU-tagállamba, közülük 12,9 millió aktív korú (20-64 éves) volt.

A közelmúltban egy másik EU-tagállamba költözött munkaképes korú uniós állampolgárok száma 3,4 százalékkal nőtt 2018-ban 2017-hez képest, ami lassúbb növekedés a korábban regisztráltnál. Ez azt jelenti, hogy az EU teljes népességének 4,2 százaléka fogadó tagállamban él.

Az első öt ország, amely lakosságához viszonyítva a legtöbb aktív korú személyt küldte más államokba, Litvánia, Románia, Horvátország, Lettország és Észtország volt. A 2018-ban egy másik tagállam területére költöző lakók körülbelül fele Németországot vagy az Egyesült Királyságot, egy másik negyede pedig Spanyolországot, Olaszországot vagy Franciaországot választotta célországként.

Kapcsolódók

Kimaradt?