banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva. 

Olyan bornagyhatalmak mint Olaszország vagy Spanyolország a szőlőtermelésre alkalmas területeik akár 65 százalékát is elveszíthetik, Észak-Afrika, Görögország és Dél-Spanyolország egyes részei pedig teljesen alkalmatlanná válhatnak a szőlőtermesztésre. A minőségi borszőlők csak speciális klimatikus viszonyok között produkálják a rájuk jellemző tulajdonságokat, a túl gazdag talaj és túl meleg klíma karakterét vesztett bort eredményezhet.

Ideális szőlőtermesztő terepnek az északi féltekén a déli, délkeleti enyhe lejtők számítanak, ez azonban megváltozhat, mert a magasabb északi lejtőkön a növények nincsenek annyira kitéve a hőhullámoknak. A borászok és a bortermelő vidékek már jó ideje kutatják annak lehetőségét, hogy a náluk hagyományosan termő fajtákat milyen új szőlőfajtákkal tudnák kiegészíteni – mondta a francia Nemzeti Mezőgazdasági, Élelmezési és Környezetkutató Intézet (INRAE) kutatómérnöke, Iñaki Garcia de Cortazar Atauri.

Az átrendeződés már megkezdődött: a britek pezsgőt gyártanak, és lehet, hogy nemsokára skandináv borokat is iszunk. Magyarországon eltűnhet a tokaji, a klíma inkább majd a vörösboroknak kedvez.

Kapcsolódók

Kimaradt?