Kelemen Hunor: szemfényvesztés a különnyugdíjak eltörléséről szóló törvény

Szemfényvesztés ebben a formájában a különnyugdíjak eltörléséről szóló, kedden elfogadott törvény, ezért is tartózkodtak az RMDSZ képviselői a szavazáskor – jelentette ki kedd este Kelemen Hunor szövetségi elnök a Realitatea Plus hírtelevízióban.

A politikus emlékeztetett: a jogszabály a katonák, rendőrök és titkosszolgálati alkalmazottak speciális járandóságára nem terjed ki. Így ha hatályba lépne, az állam csak jelentéktelen hányadát takarítaná meg annak az összegnek, amelyet évente a különnyugdíjakra költ.

Kelemen Hunor számadatokkal támasztotta alá az állítását. Közlése szerint jelenleg az állam egy évben 9,714 milliárd lejt költ a központi költségvetésből a különnyugdíjakra. Ha a törvénynek a kedden elfogadott változata lép hatályba, ez az összeg mindössze 1,154 milliárd lejjel csökken, 88,12 százalékát továbbra is ki kell fizetni.

Ennek az a magyarázata, hogy a jogszabály éppen azokat a kategóriákat nem érinti, akiknek a különnyugdíja a legnagyobb hányadát emészti fel a célra költött összegnek – mondta Kelemen Hunor. Szerinte azonban további kategóriák is kikerülnek majd a törvény hatálya alól, ha az alkotmánybíróságra jut.

Az RMDSZ elnöke emlékeztetett: a taláros testület korábban alkotmányellenesnek nyilvánította a bírák, ügyészek és más igazságügyi dolgozók különnyugdíjának eltörlését, ezért borítékolható a döntése. Ha pedig a bírák és ügyészek speciális járandóságát sem törlik, akkor voltaképpen az állam csak 4 százalékát takarítja meg a törvény révén a célra fordított éves összegnek.

„Ezért mondjuk azt, hogy ebben a formájában szemfényvesztés ez a törvény. Hazudik, aki azt állítja, hogy eltöröltük a különnyugdíjakat” – fogalmazott Kelemen Hunor. Közlése szerint az RMDSZ-nek az volt a javaslata, hogy az összes különnyugdíjat töröljék, és ha ez nem lehetséges, akkor az összegeket adóztassák meg.

A politikus elmondta, az alkotmánybíróság az adókérdésekbe nem szólhat bele. Így a bírák és ügyészek esetében megoldható lenne, hogy megmaradjon ugyan a különnyugdíjuk, ám az államfő mindenkori fizetését meghaladó összeget 99,9 százalékkal adózzák meg. Így az államnak nem kellene horribilis – nyugdíjasként akár 25 ezer és 70 ezer lej közötti – összegeket kifizetnie a speciális juttatásokra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?