Gyorsvasút Budapest és Kolozsvár között: fontos lépést tett a magyar fél

A magyar hatóságok közzétették a felhívást közbeszerzési tájékoztatóban a Budapest–Kolozsvár közötti nagysebességű vasútvonal megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére.

A dokumentumot a Magyar Építők szemlézte. E szernt a Budapest–Kolozsvár közti nagysebességű vasút országhatárig történő kiépítésének főbb adatai a következők:

  • 250-300 kilométer hosszú vasúti pálya,
  • jellemzően 250 km/h, 300 km/h vagy 350 km/h sebességet lehetővé tevő pályaszakasz,
  • legalább évi 500 ezer utas szállítását oldaná meg,
  • legalább kettő város közösségi közlekedési rendszerébe történő csatlakozás intermodális csomópont által.

A hvg.hu által idézett Magyar Építők hozzáteszi, a fejlesztés keretében a nagy forgalmú közutak keresztezésénél, a városi környezetben, nehéz domborzati viszonyok között hidakat, alagutakat is létesítenek, a szerződés teljesítése során legalább két folyó keresztezésére, illetve két közúti keresztezésre lehet számítani az elemzések során.

„A hazai szakaszra vonatkozóan szükséges a kiválasztott változat pályageometriai tanulmányterv szintű kidolgozása, közel 250-300 km hosszú egybefüggő vasúti pályára vonatkozóan, a meglévő vasúti vonalak részbeni felhasználásával” – írják.

A magyar kormány 2018. januárban hagyta jóvá a 450 kilométeres Budapest–Kolozsvár gyorsvasút létrehozásának tervtanulmányait. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly februárban tárgyalt Bukarestben a román társtárca vezetőjével, Teodor Meleșcanuval a gyorsvasút megépítéséről. Akkor Szijjártó elmondta: egyetértés van Magyarország és Románia között abban, hogy a térség első TGV-típusú gyorsvasúti összeköttetése Budapest és Kolozsvár között épüljön meg.

Răzvan Cuc volt szállításügyi miniszter tavaly áprilisban azt nyilatkozta: a tárca rendelkezik már egy megvalósíthatósági tanulmánnyal, amit a létező Kolozsvár–Biharpüspöki vasútvonal korszerűsítésére készítettek el, hogy a vonalon közlekedő személyvonatok elérhessék az óránkénti 160 kilométeres sebességet. A tárcavezető szerint ezt a vasútvonalat rá kellene csatlakoztatni a négyes páneurópai vasúti folyosóra, amelynek a felújítása folyamatban van, és akkor Kolozsvár és Bukarest között is felgyorsulna a vasúti szállítás.

Kapcsolódók

Kimaradt?