Ismét téma lett az IT-szektor megadóztatása

Rengeteg tényezőt figyelembe kell venni akkor, amikor az IT-szektor esetleges megadóztatásáról beszélünk - mondta Klaus Johannis államfő. Jelenleg az IT-szektorban dolgozók bérük után nem fizetnek jövedelemadót. 

Az egyenlő adózás elve alapjában véve helyes, azonban figyelembe kell venni azt is, hogy az IT-szektor, amelyben a fizetések után nem kell jövedelemadót fizetni, tíz év alatt egy jelentéktelen szintről úgy felfejlődött, hogy jelenleg a GDP 6%-át teszi ki - jelentette ki Klaus Iohannis államelnök hétfőn. Az államelnököt arról kérdezték, hogy szerinte fel kellene-e számolni az IT-szektorban dolgozók jövedelmének adómentességét, tekintve, hogy Ludovic Orban kormányfő azt nyilatkozta, hogy minden állampolgárt egyenlő adózásnak kell alávetni.

"Ez alapjában véve igaz, Romániában minden jövedelmet megadóznak. Azonban meg kell néznünk az érem másik oldalát is. Az IT-szektorban bevezetett adómentességnek köszönhetően az ágazat csupán tíz év alatt egy jelentéktelen hozzájárulási szintről annyira felfejlődött, hogy jelenleg a GDP 6%-át teszi ki, és akkor el kell gondolkodni azon, hogy most vezessük be az adózást, vagy progresszíven. Ezt még meg kell vitatni" - fejtette ki Johannis a Cotroceni-palotában.

Az államfőtől azt is megkérdezték, hogy véleménye szerint szakaszonként kellene-e növelni a nyugdíjakat. "Nem hiszem, hogy ezen az estén tisztázni tudnánk a nyugdíjak kérdését. Ez hosszabb vitát követel, és én azt szeretném, hogy a mindenféle elemzések és felmérések nélkül kormányzó kabinettel ellentétben a jelenlegi kormány alaposan, nagy felelősséggel elemezze a kérdést. A nyugdíjpénztárral, a nyugdíjasok képviselőivel, a szakszervezetekkel, stb. együtt, mivel mindannyiunk érdeke, hogy a legjobb megoldásokat találjuk meg mind az autópályák, mind a nyugdíjaksok esetében" - szögezte le Johannis. 

Kapcsolódók

Kimaradt?