A pénzügyminiszter beismerte, a cégek hiába vásárolták meg az új pénztárgépeket

A pénzügyminisztérium a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) beleegyezését kéri, hogy követlen megbízást adhasson egy cégnek az Országos Adóhatóság (ANAF) informatizálására, amely így áprilisra elkészülhetne - jelentette be szombaton a Digi 24 televízió műsorában Florin Cîţu pénzügyminiszter.

"Az elmúlt két évben az állam arra kényszerítette a magánvállalatokat, hogy bonyolult pénztárgépeket és szoftvereket vásároljanak, de az ANAF még nem áll készen arra, hogy ezeket rácsatlakoztassa saját hálózatára, sőt, még a licitet sem írták ki a megfelelő szoftver beszerzésére. Ez az állam bűnös mulasztása: arra kényszeríted az embereket, hogy pénzt dobjanak ki, bírsággal fenyegeted őket, de te magad nem vagy felkészülve a bevezetésre"- fejtette ki Cîţu.

A tárcavezető abban látja a kiutat, hogy a CSAT engedélyével, közvetlen megbízást ad egy cégnek az ANAF informatizálási projektjének végrehajtására, hogy ez a helyzet még tavasszal megoldódjon. A védelmi tanács engedélye nélkül közbeszerzést kellene kiírni, amely hosszas prodecúra, és az eddigi tapasztalatok szerint egyáltalán nem garantált a siker. Példa erre az egészségügyi kártyák informatikai rendszere.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?