Jövő héten aláírják az amerikai-kínai kereskedelmi részmegállapodást

Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes január 13-án háromnapos látogatásra Washingtonba utazik, ahol aláírja az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus megoldását célzó részmegállapodást - jelentette be Kao Feng, a kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján Pekingben.

A bejelentéssel a kínai fél megerősítette a látogatás időpontjáról szóló sajtóértesülést, ami azt követően röppent fel, hogy Donald Trump amerikai elnök egy december 31-én közzétett Twitter-bejegyzésben egyoldalúan kijelölte a január 15-ét, mint az aláírás dátumát. Trump bejegyzésében egyúttal azt is közölte: az aláírást követően egy későbbi időpontban Pekingbe látogat majd - ezt azonban kínai részről még nem erősítették meg.

A több mint másfél éve tartó kereskedelmi háború lezárására irányuló részmegállapodás tartalmára vonatkozóan egyelőre a felek nem közöltek részleteket, Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főtárgyaló csupán annyit közölt, hogy a megállapodás első szakaszának részeként Kína két éven belül további 80 milliárd dollár értékben vásárol majd amerikai mezőgazdasági termékeket. Ennek némileg ellentmondott a kereskedelmi tárgyalásokon személyesen részt vevő Han Csün, kínai mezőgazdasági és vidékügyi miniszterhelyettes hétvégi nyilatkozata, miszerint Kína nem emeli a gabonára vonatkozó behozatali kvótáit, így ugyanis a kínai megrendelők nem tudják számottevő mértékben bővíteni az amerikai kukorica, rizs, illetve búza behozatalát. A kereskedelmi minisztérium szóvivője csütörtökön azonban hangsúlyozta: a gabonakvóták fenntartásáról szóló döntés nem akadályozza az amerikai mezőgazdasági termékek behozatalának bővítését.

Emellett várhatóan az egymás áruira kivetett pótvámok mérséklését írhatja elő az egyezmény első szakasza.

Kapcsolódók

Kimaradt?