Ennyi jut idén Bihar megyének az országos költségvetésből

A költségvetési törvényben Bihar megyei projektekre 27 millió lejt különítettek el ebben az évben – számolt be szerdai nagyváradi sajtótájékoztatóján Cseke Attila szenátor.

A politikus elmondta: 2016-ban RMDSZ-es javaslatra nyolcmillió lej érkezett az országos büdzséből célzottan az új repülőtéri terminál építésére, 2017-ben pedig ugyanerre a célra 10,2 millió lej. Tavaly a tanmedencék építésére 35,8 millió lej jutott ugyanebből a forrásból, idén pedig a már említett 27 millió lej több projekt között oszlik meg. Ebben a parlamenti mandátumban az RMDSZ-es javaslatok nyomán összesen 81 millió lej érkezett Bihar megyébe.

A legtöbbet, 15 millió lejt az Észak-Nyugati Közösségközi Fejlesztési Egyesület (ADI Nord-Vest) kapja, ivóvízellátást és szennyvíz-elvezetést biztosító projektekre. A margittai Horváth János Elméleti Líceum új szárnyának megépítésére ötmillió lej jut, további hárommillió lejt a nagyszalontai elkerülőútra szánnak a szállítási minisztériumtól.

Ez utóbbi megvalósíthatósági tanulmányát elkészíttette a Bihar Megyei Tanács, és átadta az útkezelő társaságnak, ennek alapján készül el majd az a kormányhatározat, melynek megjelelése után kiírhatják a közbeszerzést. Cseke Attila információi szerint a kormányhatározat megjelenése ez év második felében várható, a tényleges munka jövőre kezdődhet el, erre újabb forrásokat keresnek majd.

Négymillió lejt különítettek el az Országos Magyar Továbbképző Központ épületének megvásárlására és felszerelésére, mondta a szenátor. Bár a nagyváradi önkormányzat egy kolozsvári úti ingatlanban helyett adott volna a magyar pedagógusok továbbképzését biztosító intézménynek, az épületben a bíróság archívumai vannak, ezért kellett más megoldást találni a kormányhatározattal még 2018 végén létrehozott központ tényleges működésének biztosítására.

Támogatás kulturális intézményeknek

Cseke Attila elmondta: az RMDSZ javaslatára kormány elfogadta, hogy egy külön alapot hozzanak létre a jövedelemadó 3 százalékából a megyei vagy helyi önkormányzati fenntartású színházak, operák és filharmóniák működési költéseinek támogatására. Az önkormányzatokhoz tartozó színházak költségeit saját forrásokból kellett biztosítani, a kulturális minisztérium kezelésébe tartozókat a szaktárca finanszírozta, ez az intézkedés a fenntartó önkormányzatok számára jelent könnyebbséget.

Bihar megyében például, ahol minden kulturális intézmény a megyei tanács kezelésébe tartozik, tavaly a Szigligeti Színház és a Regina Maria Színház, illetve a filharmónia közel 35 millió lejt használt fel (a két színház 20,5 millió lejt), ami mintegy évi 5,5 millió euró. A Bihar megyei önkormányzat tehát ennyivel kevesebbet fordíthatott más projektekre, így óhatatlanul is hátrányba került azokkal a megyékkel szemben, ahol a színházak költségeit a minisztérium biztosítja, mondta Cseke Attila.

Hozzátette: az változás nyomán idén becsléseik szerint a költségek 20-50 százalékát, 10-18 millió lejt fedeznek majd az említett alapból, ezt a pénzt a megyei önkormányzat más célokra fordíthatja. Az említett alapból minden önkormányzati fenntartású színház és filharmónia kap pénzt, annak elosztásáról a pénzügyminisztérium dönt majd.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?