Az euróövezetben csökkentek, Romániában nőttek az ipari termelői árak novemberben

A vártnál valamivel enyhéb ütemben csökkentek az ipari termelői árak éves összevetésben novemberben az euróövezetben. Romániában drágulást regisztráltak. 

Az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) hétfőn közölte, hogy az euróövezetben éves összehasonlításban 1,4 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak novemberben. Elemzők 1,5 százalékos visszaesésre számítottak az előző hónapban mért 1,9 százalékos csökkenés után.
Novemberben már a negyedik egymást követő hónapban csökkentek a termelői árak, de legalább nem gyorsult, hanem lassult az ütem. Egy évvel korábban, 2018 novemberében - amikor is elindult a lassuló trend - még 4,0 százalékkal nőttek a termelői árak éves szinten, és éppen az előtte való hónapban, októberben tetőzött 4,9 százalékon, az emelkedési ütem. Havi összevetésben 0,2 százalékkal nőttek az ipari termelői árak novemberben az euróövezetben, meghaladva a 0,1 százalékos elemzői várakozást. Októberben és szeptemberben 0,1 százalékos emelkedést mértek.

Az Európai Unióban az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal nőttek, éves összevetésben viszont 1,0 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak novemberben. Októberben havi szinten stagnáltak, éves szinten pedig 1,6 százalékkal estek a termelői árak. A gyakran változékony energiaárakat nem számolva havi összevetésben az euróövezetben stagnáltak, az unióban pedig 0,1 százalékkal csökkentek, míg éves összevetésben 0,3 százalékkal, illetve 0,4 százalékkal nőttek az ipari termelői árak.

Éves összevetésben Bulgáriában (4,0 százalék), Romániában (3,6 százalék), valamint Görögországban és Szlovéniában (mindkettő 2,0 százalék) nőttek legnagyobb mértékben a termelői árak, a legerősebben pedig Dániában (4,8 százalék), Olaszországban (3,6 százalék), Belgiumban (3,2 százalék) és Portugáliában (2,7 százalék) csökkentek. Havi szinten Görögországban (3,4 százalék), Franciaországban (1,1 százalék) és Svédországban (0,9 százalék) nőttek legnagyobb mértékben, míg a legerősebb csökkenést Portugáliában (0,9 százalék), Spanyolországban (0,6 százalék) és Lettországban (0,5 százalék) mérték.

A termelői árak a fogyasztói infláció alakulásának egyik korai indikátora. Az Európai Központi Bank arra törekszik, hogy az éves harmonizált fogyasztóiár-index középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?