Ennyit költöttek a külföldi turisták Romániában az első 9 hónapban

Az év első kilenc hónapjában megközelítőleg 2,106 millió személy szállt meg a romániai vendéglátóipari egységekben, akik 5,485 milliárd lejt költöttek, derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) központosított adataiból.

A Romániába érkező és itt megszálló külföldi állampolgárok 54,6 százaléka üzleti úton volt (beleértve a konferenciákon, kongresszusokon, kiállításokon, tanfolyamokon való részvételt is), ők 3,164 milliárd lejt költöttek, azaz a fent említett összeg 57,7 százalékát. Az üzleti kiszállások költségeinek legnagyobb részét, 49,7 százalékát, a szállási költségek teszik ki, és a legtöbben a reggelit magába foglaló szállást választották.

A vendéglőkben és bárokban elköltött összegek 18,1 százalékát tették ki az összköltségeknek, míg bevásárlásra az összeg 12,8 százalékát költötték. A bevásárlásra költött pénz 45,6 százalékán ételeket és italokat vásároltak, 32,5 százalékán pedig ajándéktárgyakat. A szállításra költött költségek 53,1 százalékát az autókölcsönzéssel járó költségek tették ki.

A vakációra, vagy más, nem üzleti célból Romániába látogató személyek tették ki az itt megszálló külföldi állampolgárok 45,4 százalékát. Ők 2,321 milliárd lejt költöttek az országban, ennek 49,2százalék-át szállásra. A vendéglőkben és bárokban elköltött összegek 16,7 százalékát tették ki az összköltségeknek, míg bevásárlásra az összeg 15,7 százalékát költötték. Az ő esetükben a szállításra költött költségek 55,9 százalékát tették ki az autókölcsönzéssel járó költségek.

Az INS adatai szerint a külföldiek 47,3 százaléka utazási irodákon keresztül szervezte meg romániai tartózkodását, 33,7százalék-a pedig saját maga. A külföldi turisták 80 százaléka repülőgéppel érkezett Romániába, 11 százaléka saját gépkocsival, 7,4 százaléka autóbusszal, 1,6 százaléka pedig más járművel (vonattal, motorbiciklivel, hajóval, bérelt személygépkocsival stb.).

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?