A 2020-as évi hulladékilleték értékéről döntött a Maros Megyei Tanács

Több költségvetést érintő kérdésről is határozott pénteken a Maros megyei önkormányzati testület a 2019-es év utolsó tanácsülésén – számolt be az intézmény sajtóirodája

Így a megszavazott költségvetés-kiigazítás keretében több alárendelt intézmény számára is utaltak kisebb-nagyobb összegeket. A Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság 400.000 lejt kapott egy ingatlan megvásárlására, amelyben a családon belüli erőszak áldozatai számára hoznak létre egy védett otthont.

Emellett 1.190.000 lejt különítettek el a költségvetésben ”A 151B és 142 jelzésű Nyárádtő-Mikefalva-Dicsőszentmárton közötti megyei út korszerűsítése” projektre, amelyre uniós finanszírozást nyert a megyei tanács, és amely többéves beruházásként fog megvalósulni. A megyei kórház költségvetését is kiegészítették 1 millió lejjel, az összeget az Egészségbiztosítási Pénztár utalta a kórháznak az onkológiai kezelések fedezésére. További 5 millió lejt különített el a tanács a hó eltakarítási munkálatokra.

Mivel jelenleg még nincs jóváhagyva a 2020-as állami költségvetés, és így a megyei költségvetést sem lehet összeállítani, ezért a mai tanácsülésen arról is döntött a testület, hogy az előző években falhalmozott költségvetési többletből 70 millió lejt átcsoportosít a jövő év eleji kiadásokra. Az összegből 20 000 000 lejt a működési költségek fedezésére fordítanak, 50 000 000 lejt pedig a fejlesztések finanszírozására.

Együttműködési megállapodást kötött a Maros Megyei Tanács és a Maros Megyei Csendőrfelügyelőség az „Állampolgárok biztonsága – Partnerség a közösség érdekében” program megvalósítására. A program célja, hogy a csendőrség hatékonyabban tudjon beavatkozni azokban az esetekben, amikor vadállatok jelenléte miatt kell közbelépjenek lakott területen vagy a települések határában.  A program keretében az emberek testi épségét vagy javait veszélyeztető vadállatok elleni beavatkozáshoz szükséges felszerelést fogják megvásárolni. A program teljes költségvetése 21.450 lej.

A megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer finanszírozására létrehozott speciális hulladék illeték értékéről is határoztak a tanácsosok.  Így, figyelembe véve, hogy a kormánynak fizetendő vegyes hulladékok lerakására megszabott díj 80 lej/tonnára  növekedett, a megyei illeték értéke 2020. január elsejétől 9,70 / fő / hónap lesz a városi lakosoknak, 1,78 / fő / hónap a vidéki lakosoknak, és 473,49 lej / tonna a nem háztartási fogyasztók esetében.

A speciális illetékből a megyei hulladékgazdálkodási rendszer különböző tevékenységeinek költségeit kell fedezni: a háztartási és kereskedelmi, ipari hulladékok szelektív begyűjtését és szállítását; a lomtalanítási kampányok során összegyűjtött veszélyes hulladékok, háztartási és nagyméretű hulladékok begyűjtését és szállítását; a hulladékválogató ás -átrakó állomások üzemeltetését / adminisztrálását; háztartási és egyéb hulladék válogatását, átrakását; a vegyesen összegyűjtött hulladék kezelését a kerelőszentpáli mechanikai és biológiai kezelőállomáson; a kerelőszentpáli hulladéklerakó működtetését.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?