A kormány jövőre ennyi unión kívüli személynek ad munkavállalási engedélyt

A kormány 30 ezer személyben maximálta 2020-ra a Romániában engedélyezett, uniós állampolgársággal nem rendelkező munkaerő számát - jelentette be pénteken Ionel Dancă.

A miniszterelnöki kabinet vezetője szerint a kormány a munkaügyi minisztérium kezdeményezésére hozta ezt a döntést. Idénre a megbuktatott kormány 20 ezer fős kvótát hagyott jóvá, a PNL-kormány 30 ezerre emeli a számukat. A munkaadók évről évre egyre több unión kívüli személyt szeretnének alkalmazni a hazai munkaerőhiány miatt. 

2019 első hat hónapjában közel 13 ezer EU-n kívüli személy kapott engedélyt romániai munkavégzésre, ami jelentős növekedés a tavalyi évhez képest, amikor összesen 11 ezren érkeztek. 

A bevándorlási hivatal (IGI) adatai szerint tavaly Vietnámból, Törökországból és Nepálból jöttek a legtöbben, idén pedig Vietnámból (3055 fő), a Moldvai Köztársaságból (1437) és Nepálból (1347). 2018-ban a kormány szintén év közben emelte meg a vendégmunkás kvótát, 8 ezerről 15 ezerre. Az előző években lényegesen kisebb volt a kibocsátható engedélyek száma: 2017-ben 8500, 2017-ben és 2016-ban pedig 5500. 

Romániában jelenleg 25 ezernél több, EU-s állampolgársággal nem rendelkező vendégmunkás dolgozik. A fentebb felsorolt országok polgárai mellett a kínaiak vannak még viszonylag sokan, legtöbbjük a vendéglátóiparban és az építőiparban dolgozik. Egy Európai Unión kívüli munkavállaló alkalmazása 1000-2000 euróba kerül a munkáltatónak, mely összeg magába foglalja a repülőjegy és az orvosi vizsgálat árát, illetve a különféle illetékeket, melyek a központi költségvetésbe folynak be.

Bár a vendégmunkások diplomáját már nem kell elismertetni, a munkavállalási engedély megszerzése még mindig hosszadalmas, négy-hat hónapos procedúra, attól függően, hogy mely országból érkezik az illető. Korábban a munkaadó köteles volt legalább az országos nettó átlagbért kifizetni a vendégmunkásoknak, ám ezt az előírást időközben megszüntették. Jelenleg a vendégmunkások kötelezően csak a minimálbért kell hogy kapják, ám a munkáltató általában szállást és étkeztetést is biztosít számukra.   

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?