Szigorúan bünteti Háromszéken az állategészségügyi hatóság a „disznóságokat”

Mélyen zsebbe kellett nyúlniuk azoknak, akik az elmúlt napokban Háromszéken törvénytelenül kereskedtek élő sertéssel, vagy nem tartották be az élelmiszerbiztonsági előírásokat.

Sikó Barabási Sándor Kovászna megyei főállatorvos arról tájékoztatott, hogy az elmúlt tíz napban összesen 93 ezer lejre büntették azokat, akik nem tartották be a sertés szállításra és kereskedésre vagy higiéniára vonatkozó szabályokat. Emlékeztetett: az afrikai sertéspestis járvány miatt a hatóságok ebben az időszakban fokozottan ellenőrzik a disznótartásra, kereskedésre és vágásra vonatkozó előírásokat.

Az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság szakemberei az elmúlt tíz napban 150 járművet ellenőriztek a Kovászna megyei utakon, és 11 esetben találtak rendellenességet, például a sertéseket a szükséges engedélyek nélkül, nem megfelelő autóval szállították vagy pedig az úti okmányok nem találtak a szállítmánnyal. A főállatorvos adatai szerint a 11 szállítót összesen 21 800 lejre büntették meg, és az ellenőrző akció során sikerült megakadályozni, hogy 600 disznó kerüljön Háromszékre olyan térségekből, ahol jelen van az afrikai sertéspestis fertőzés.

Az élelmiszerbiztonsági hatóság szakemberei a disznóhúskészítmények szállítását és forgalmazását is ellenőrizték, összesen 12 büntetést osztottak ki 71 200 lej értékben, és elkoboztak 40 kilogramm élelmiszer-készítményt. Legtöbb esetben az élelmiszereket nem szállították vagy tárolták higiénikus körülmények között. Az ellenőrző akciók a következő napokban, hétvégén és a karácsonyi, újévi időszakban is folytatódnak, hívta fel a figyelmet Sikó Barabási Sándor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?