Ukrajna új gázimport útvonalat nyitott meg magának Románián keresztül


-A A+Az ukrán gázszállító rendszer üzemeltetője (ogtszu) olyan megállapodást írt alá a Transgaz nevű romániai partnervállalattal, amely szerint január 1-jétől Ukrajna importálhat földgázt a transzbalkáni gázvezetéken keresztül - jelentette be szerdán az ukrán cég.

A közlemény szerint, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál ismertetett, a tárgyalások több mint három évig tartottak az Európai Bizottság közvetítésével, valamint Bulgária, Görögország és Moldova gázszállító vállalatainak bevonásával. A megállapodás azt jelenti, hogy minden érintett vállalatnak lehetősége lesz szabadon szállítani gázt egy új útvonalon, Dél-Európából és Törökországból - Bulgárián és Románián keresztül - Ukrajnába és onnan tovább Moldovába. Ukrajna és Románia között Románia felé napi 17,8 millió köbméter, ellentétes irányba pedig 15,8 millió köbméter kapacitás lesz elérhető - mutatott rá az ukrán vállalat.

A megállapodást történelminek nevezte az újonnan létrejött rendszer vezérigazgatója. Szerhij Makohon hangsúlyozta, hogy ezáltal lehetővé válik, hogy az új rendszer elsősorban az odesszai régió és Moldova gázellátását biztosítsa majd.

Ukrán részről kifejtették, hogy a román féllel kötött megállapodás, amely még az év végéig érvényben van, nem tette lehetővé a gázszállítást az ellentétes irányba, mert a Gazprommal kötött gáztranzitszerződés ezt kizárta. Mivel az ukrán-orosz gáztranzitszerződés az év végével hatályát veszti, így lehetővé vált, hogy január 1-jétől megkössék a megállapodást a román féllel az európai normák szerinti együttműködésről - tették hozzá.

"Ezen felül a megállapodás további technikai lehetőséget teremt Moldovának arra, hogy alternatív módon saját szükségleteire gázt importáljon Törökországból és Görögországból, ha a Gazprom leállítja a gázszállítást Ukrajnán keresztül  Európába" - fűzte hozzá az ukrán üzemeltető.

Az Ukrtranszhaz ukrán állami gázszállító vállalat november 7-én jelentette be: korszerűsítette gázmérő állomását a moldovai határon lévő Hrebenikiben, és készen áll arra, hogy fordított irányból szerezzen földgázt a Balkánról abban az esetben, ha Oroszország leállítja a tranzitot Ukrajnán keresztül.  

Andrij Koboljev, a Naftohaz vezetője december 17-én közölte, hogy ha a tranzitszerződést nem írja alá Kijev és Moszkva január 1-jéig, akkor reményei szerint április-májusban visszatérnek rá.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X