Elfogadta a kormány a költségvetés tervezetét és a 114-es rendelet módosításait

Elfogadta szerdán a kormány azokat a törvénytervezeteket, amelyeket felelősségvállalással készül hatályba léptetni - jelentette be a miniszterelnöki kancellária vezetője.

Ionel Dancă szerint a Ludovic Orban vezette kabinet elfogadta a 2020-as állami költségvetés, a jövő évi társadalombiztosítási költségvetés tervezetét, valamint a 114-es sürgősségi kormányrendelet módosító tervezetet. 

A 114-es rendeletet a kormány a következőképpen módosítaná:

  • eltörölnék a magánnyugdíjalap-kezelők plusz törzstőkekövetelményeit, tehát már nem lenne kötelező a magánnyugdíj-járulékokat kezelő alapoknak, hogy - a jelenlegi 11-szeresére - emeljék törzstőkéjüket.Csökkentennék annak a jutaléknak a nagyságát, amelyet az alapkezelők az állami nyugdíjpénztárnak és a pénzügyi felügyeletnek utalnak kezelési költségként a befizetett társadalombiztosításunkból. Eltörölnék annak lehetőségét, hogy lemondjunk a kötelező magánnyugdíjalapunkról az állami nyugdíjalap javára, vagyis a befizető nem dönthet úgy, hogy a 25 százalékos nyugdíjjárulék egy részét (a bruttó bér 3,75 százalékát) az általa megjelölt magánnyugdíj-alap helyett az állami nyugdíjpénztárhoz irányítsa.
  • visszavonnák az energiapiacon tevékenykedő cégek üzleti forgalmára kirótt, 2 százalékos adót, ugyanakkor a lakosságnak juttatott gáz árának maximum 68 lejes értékesítését. Jövő év végétől vállalnák az elektromos áram árliberalizációját, a gáz árának liberalizációja fele szintén jövő évtől tennének lépéseket. 
  • visszavonnák a telekommunikációs cégekre, illetve a bankokra kirótt plusz adót.

A kormány felelősséget vállal hétfőn a parlament előtt a közalkalmazottak bérpótlékainak befagyasztásáról. Az állami szféra dolgozóinak adott ételutalványok értéke szintén a 2019-es szinten maradna jövő évben. Azok esetében, akik korkedvezményesen mehetnek nyugdíjba, a kormány megtiltaná a nyugdíj és az állami fizetés halmozását. Nem lenne lehetőség arra, hogy egy munkavállaló a magánszektorból áthelyezését (detasare) kérje a közszférába, erre csak azok kapnának engedélyt, akik állami intézmények között szeretnék áthelyezésüket kérni.

A nehéz vagy veszélyes munkakörülmények között dolgozó közalkalmazottak az eddigi gyakorlattal ellentétben a bruttó minimálbér 25 százalékát kaphatják pótlékként, és ezáltal megszűnik "a különböző kategóriájú alkalmazottak között mesterségesen gerjesztett diszkrimináció". Az ugyanazon veszélyes vagy ártalmas körülmények között dolgozó személyeknek azonos összegű pótlékot kell kapniuk, amelyet nem az alkalmazott alapbéréhez viszonyítva számítanak ki, mint eddig, hanem a bruttó minimálbér egy megszabott százalékát teszi ki - érvelt a miniszterelnöki kancellária vezetője. 

A kormány hétfőn vállal felelősséget a parlament előtt a jövő évi költségvetés és a társadalombiztosítási költségvetés tervezetéért, valamint a vitatott adóügyi intézkedésekről szóló 2018/114-es sürgősségi rendelet módosításáért. A képviselőház és a szenátus házbizottságának szerdai döntése értelmében hétfőn 16 órára hívták össze a két ház együttes ülését.

A jóváhagyott ütemterv szerint a törvényhozók hétfőn 10 óráig nyújthatják be módosító javaslataikat a három tervezethez, amelyeket szerdai ülésén fogadott el a kormány. 

Emelik a nyugdíjpont értékét

A jövő évi társadalombiztosítási költségvetés 87,464 milliárd lejt tesz ki, ami 23,3 százalékos növekedést jelent az idei esztendőhöz képest - jelentette be szerdán Violeta Alexandru munkaügyi miniszter.

A tárcavezető szerint személyi jellegű költségekre 370 millió lejt szán kormány, ami 8,5 százalékos növekedésnek felel meg 2019-hez viszonyítva. A miniszter hozzátette, a szociális ellátásra előirányzott összeget úgy szabták meg, hogy az fedezze a 2020-ban esedékes nyugdíjemelést, így a keretösszeg 23,42 százalékkal nagyobb mint idén volt, elérve a 86,500 milliárd lejt. "Ez magában foglalja a temetkezési segélyre szánt, a munkabalesetek esetén folyósított összegeket, a kezelési jegyeket és minden más szükséges költséget" - fogalmazott.

Violeta Alexandru szerint a minimálnyugdíj 2020-ban is 704 lej marad. A tárcavezető ugyanakkor megerősítette, hogy 2020. szeptember 1-jétől 1775 lejre nő a nyugdíjpont értéke. 

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?