Hivatalos: a kormány felelősségvállalással fogadtatja el a jövő évi költségvetés tervezetét

Parlamenti vita nélkül, kormányzati felelősségvállalással lépteti hatályba a jövő évi állami költségvetés törvénytervezetét a kormány – jelentette be a kabinet szerdai ülése előtt a miniszterelnök.

Ludovic Orban a már korábban meglebegtetett döntést azzal indokolta, hogy csak ezzel az eljárással lehet december 31-ig elfogadni a büdzsét, a tervezet parlamenti vitája ugyanis nagyon elhúzódna. „Kritikus helyzetben vagyunk. Erős jelzést kell adnunk a társadalomnak és a gazdasági szereplőknek arra, hogy a kormány eltökélt szándéka felelősségvállalással korrigálni az előző kormány felelőtlen politikája okozta egyensúlyzavarokat” – érvelt a miniszterelnök.

Romániában még nem volt példa rá, hogy a büdzsét ilyen módszerrel emeljék törvényerőre, és nemcsak a szociáldemokrata (PSD) ellenzék, hanem a kormánynak parlamenti támogatást biztosító pártok egy része – köztük az RMDSZ – is alkotmánysértőnek, de legalábbis aggályosnak tekinti a kormányon lévő PNL szándékát.

A kormányfő korábbi nyilatkozataiban többször utalt rá: attól tart, hogy a parlamenti vita során a jövő évi parlamenti választásokra készülő törvényhozók egymást túllicitálva fognak irreális – többletkiadásokat feltételező – módosításokat javasolni, amelyek elfogadását a PNL kisebbségi kormánya nem tudná megakadályozni. Módosító indítványok beterjesztését a kormányzati felelősségvállalás is lehető teszi, de ezek közül csak azok kerülnek be a törvénytervezetbe, amelyeket a kormány jóváhagy.

A kormányzati felelősségvállalással beterjesztett törvények hatályba lépését csak a kormány megbuktatásával akadályozhatja meg a parlament. Ha a törvényhozás három napon belül nem terjeszt be bizalmatlansági indítványt a kormány ellen, vagy a bizalmatlansági indítvány nem szerzi meg a kormány leváltásához szükséges többséget, a felelősségvállalással beterjesztett törvénytervezet elfogadottnak minősül.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?