A pénzügyminiszter a gyermekpénz megduplázásáról: a politikusok a tűzzel játszanak

A következő év költségvetési hiánya a bruttó hazai termék (GDP) 5 százalékára növekszik, ha hatályba lép a képviselőházi szakbizottságban kedden megszavazott áfacsökkentés és a gyermeknevelési pótlék megduplázása - közölte kedd este a Digi 24 műsorában Florin Cîţu pénzügyminiszter.

A képviselőház szerdán szavaz döntő házként a két törvénymódosító tervezetről, illetve a különnyugdíjak eltörléséről. Florin Cîţu felhívta a figyelmet arra, hogy a gyermekpénz megduplázása önmagában 6 milliárd lej pluszkiadást jelent a költségvetésnek, az áfacsökkentés pedig 11,8 milliárd lej kiesést.

„Ez azt jelenti, hogy csak a gyermekpénz a GDP 4,3 százalékára tolja a hiányt, az áfacsökkentéssel együtt pedig valahova 5 százalék köré jutunk. A politikai osztály a tűzzel játszik Romániában, és nem nekem, és nem is a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) tesznek rosszat, hanem Romániának, mert azt, ami ma (tegnap – szerk. megj.) a parlamentben zajlott, azt a nemzetközi piacok is látják, és ha valami történik majd Románia finanszírozási költségeivel, az azoknak a felelőtlen embereknek a hibája, akik ma felrobbantják az országot" - hangoztatta a pénzügyminiszter.

Cîţu úgy véli, hogy a következő napokban nyomás nehezedik majd az árfolyamra és a kamatlábakra, mivel a nemzetközi piacok reagáltak a parlamenti képviselők kedden megszavazott intézkedéseire, és ezzel összefüggésben figyelmeztetett, hogy 2020-ban Romániának nem a fiskális politika, hanem a politikai instabilitás jelenti a legnagyobb kockázatot.

Csökken az áfa, nő a gyerekpénz

A képviselőház költségvetési bizottsága pozitívan véleményezte kedden azt a tervezetet, amely 19-ről 16 százalékra csökkentené a hozzáadottérték-adót (TVA-áfa) 2020. január 1-jétől. A tervezet továbbá 9-ről 5 százalékra csökkentené a hozzáadottérték-adót az "emberi és állati fogyasztásra szánt élelmiszerek, háziállatok és házi baromfifélék, magvak, növények és élelmiszer-készítéshez használt összetevők, élelmiszerek kiegészítésére vagy helyettesítésére szolgáló termékek szállítására'.

A képviselőház munkaügyi bizottsága elfogadta ugyanakkor azt a módosító javaslatot, amely szerint a jelenlegi összeg duplájára, 300 lejre nőne a gyermeknevelési pótlék. Az Adrian Solomon szociáldemokrata törvényhozó által benyújtott javaslat értelmében a fogyatékkal élő gyerekeknek folyósított gyermekpénz összege 600 lejre nőne.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?