Székelyföldi vállalkozások fogtak össze a rezsicsökkentésért

Sikeresnek bizonyult a székelyföldi vállalkozószövetségek tagjainak energiabeszerzési társulása. A csoportos beszerzés nyomán több mint 200 ezer lejt spórolhatnak meg a részt vevő vállalkozók – áll a Csíki Vállalkozók Egyesület szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Mint korábban beszámoltunk róla, öt vállalkozói egyesület tagjai októberi találkozójukon döntöttek az energiabeszerzési társulás létrehozásáról. Az október elején létrejött találkozó résztvevői a csíkszeredai  Csíki Vállalkozók Egyesület (CSVE) a székelyudvarhelyi Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetsége (UKKSZ), a gyergyószentmiklósi ARBOR Vállalkozók Szövetsége, a marosvásárhelyi St. Georgius Manager Club és a kézdivásárhelyi KKV Egyesület voltak. A megbeszélés során döntés született arról, hogy közösen létrehoznak egy energiabeszerzési társulást, hogy csökkentsék a térség vállalkozói a rezsiköltségeket. 

A kezdeményezés eredményesnek bizonyult és jelentős kiadáscsökkenést eredményezett: székelyföldi és erdélyi vállalkozók összesen 204.700 lejt spórolnak jövő évben, ebből a Csíki Vállalkozók Egyesület tagjai több mint 48 ezer lejjel fognak kevesebbet fizetni a villanyáramért.  A kezdeményezést egy  beszerzési folyamat követte, amely elektronikus aukció keretében zajlott – tájékoztatott a CSVE.

Ez volt az első fejezete a székelyföldet átfogó rezsicsökkentési projektnek. A CSVE reményei szerint következő évre (2021) sikerül még több vállalkozót bevonni az energiabeszerzési társulásba. "Ezáltal még több vállalkozónak sikerül segítséget nyújtani a kiadások csökkentésével. A megtakarított összeget pedig lehet bérfejlesztésekre, osztalékokra, képzésekre költeni vagy beruházásokba fektetni, ezáltal is hozzájárulva székelyföld gazdasági fejlesztéséhez” – zárta közleményét az egyesület.

A kezdeményezés előzményeivel és lehetséges előnyeivel kapcsolatosan Bakcsy Tünde, a CsVE ügyvezetője korábban elmondta: nem példa nélküli az energiabeszerzési társulások létrejötte. Székelyudvarhelyen már létezik hasonló és a helyi összefogás ott már beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Ezért gondoltak arra, hogy több vállalkozásra és több településre is kiterjeszthető egy hasonló kezdeményezés, amely első körben a villamosenergiát érintette, de később kiterjeszthető lesz a földgázra is. A társulás felkérésére az online licitet egy erre szakosodott cég szervezte meg, akik a teljes folyamatot végig tudják követni a licittől a szerződéskötésekig - tájékoztatott Bakcsy Tünde.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?