Életbe lépett: olcsóbban utalhatunk külföldre eurót


-A A+Érvénybe lépett hétfőn a határon átnyúló euróügyletekre vonatkozó uniós jogszabály, amelynek révén az euróövezeten kívüli tagállamokban a fogyasztók és vállalkozások számára alacsonyabb lesz az euróban teljesített fizetések díja - közölte az Európai Bizottság hétfőn.

Az új uniós szabály biztosítja, hogy az euróövezeten kívüli tagállamokban - köztük Romániában - az euróban teljesített, határokon átnyúló fizetések díja megegyezzen a belföldi fizetések díjával. A rendelkezés szerint az ilyen fizetések után nagyon alacsony díjakat kell majd fizetni, illetve egyes országokban a szolgáltatás tarifája akár nulla is lehet. Egy romániai fogyasztó például, aki eurót szeretne külföldre küldeni, mostantól ugyanazt a díjat fizeti majd, mint egy lejáutalásért Románián belül.

A tájékoztatás szerint az euróövezeten kívüli tagállamokból induló, euróban teljesített, határokon átnyúló fizetések mintegy 80 százalékát teszik ki az ilyen országokból induló összes határokon átnyúló fizetésnek. A pénznemek közötti átváltási díjak ez idáig jelentős költséget jelentettek azoknál a határokon átnyúló fizetéseknél, ahol a fizető fél tagállama és a kedvezményezett tagállama eltérő pénznemet használ.

Következő lépésként, 2020 áprilisától egyéb rendelkezések is hatályba lépnek, amelyek lehetővé teszik, hogy az uniós fogyasztók összehasonlíthassák a devizaváltási díjakat, amikor kártyáikkal egy másik uniós pénznemben fizetnek - tették hozzá.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X