Átlagban ennyit költöttek el idén az ide látogató turisták

Átlagban 2605 lejt költöttek el Romániában az év első tíz hónapjában ide látogatott turisták, akiknek többsége üzleti célból érkezett az országba - derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) hétfőn közzétett adataiból.

Az INS szerint 2019 januárjától októberig mintegy 2,106 millió külföldi látogatót szállásoltak el a romániai kereskedelmi szálláshelyeken; a külföldi turisták összesen 5,486 millió lejt költöttek el az országban, ami személyenként átlagban 2605 lejt tesz ki.

A Romániába látogatott külföldiek közül a legtöbben - 54,6% - üzleti célból érkeztek (kongresszusokon, konferenciákon, tanfolyamokon, vásárokon, kiállításokon vettek részt), 45,4% magáncélból jött (itt töltötte szabadságát, kulturális vagy sportrendezvényeken vett részt, meglátogatta barátait, rokonait, vásárolni, orvosi kezelésre jött, átutazóban volt stb.). A statisztikák szerint az üzleti célból érkezett turisták a legtöbb pénzt, kiadásuk mintegy 49,7%-át, szállásra költötték, és túlnyomó többségük - 91,9% - a szállás mellett reggelit is tartalmazó csomagot vásárolt.

Az INS adatai értelmében a külföldi látogatók 47,3%-a turisztikai ügynökségen keresztül jött, 33,7%-uk pedig maga szervezte meg az utazását. A legtöbben, azaz a turisták 79,6%-a, repülővel érkezett Romániába, 11%-uk saját gépkocsival, 7,4%-uk autóbusszal, 1,6%-uk pedig más szállítóeszközzel (vonattal, valamilyen vízi járművel, bérelt autóval, motorbiciklivel) jött az országba - mutat még rá az INS közleménye.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?