A Dacia fenyegetőzik, hogy elköltözteti a gyártást Romániából

A Dacia figyelmeztette a dolgozóit, hogy ha nem hagynak fel a „folyamatos követelőzéssel” és továbbra is elégedetlenkednek, akkor bizony komolyan fontolóra veszik, hogy a teljes termelést áthelyezik Marokkóba, írta az autostat.hu.

Constantin Stroe, a Dacia alelnöke – egy a Reutersnek adott interjúban – elmondta, ha elfogadnák a mioveni gyár dolgozóinak mintegy 40 százalékos keresetemelési igényét, az a márkának nagyságrendileg húszmillió eurós veszteséget okozna.

A béremelés szükségességét a gyár vezetői sem vitatják, s az elmúlt napokban kilenc százalékos emelésre tettek javaslatot, de a dolgozók ezt elutasítják, és sztrájkkal fenyegetőztek.

Stroe megerősítette, ők mindenképp megegyezés pártiak, keresik annak a lehetőségét, hogy mindkét fél képviselői elégedetten állhassanak fel a tárgyalóasztaltól olyan megállapodással, amelyet mindenki jó szívvel vállal, de a túlzó és ésszerűtlen követelésekkel nem tudnak mit kezdeni, és ez a termelés marokkói áthelyezését is eredményezheti.

Az autostat szerint az biztos, hogy nem fog elmenni a Dacia, de a román dolgozóknak, akik jelenleg átlagban 3.965 lejt keresnek, nem árt tudniuk, hogy a marokkói futószalag munkásai feleannyi bérrel is beérik, ami jelentős árrés növekedéshez segíthetné a Dacia modelljeit.

Bár az alkalmazottak képviselői még nem válaszoltak Stroe észrevételeire, vélhetően ők is érzik, hogy itt nem csak a napi, de a hosszú távú lehetőségeiket és megélhetésüket is szem előtt kell tartaniuk – összegez az autostat.hu.

Kapcsolódók

Kimaradt?