Csökkentik a közalkalmazottak fizetésére fordított kiadásokat 2021-től

Felső határt szab a közalkalmazottak fizetésével járó kiadásoknak a felelősségvállalással elfogadott, a 2020-as költségvetési kiadások keretösszegét előíró törvény.

2020-ban a személyi jellegű költségek a GDP legtöbb 9,7 százalékát tehetik ki, 2021-re pedig 9,4 százalékra csökkentenék ezt az arányt. A kihirdetés előtt álló törvény szerint az államadósság 2020 végére maximum a GDP 40 százalékát érheti el. A költségvetési hiány jövő évben a dokumentum szerint 3,6 százalékos lesz, 2021-ben 3,34 százalék. 

Ludovic Orban miniszterelnök azzal indokolta a parlamenti felelősségvállalást, hogy a kormány csak így tudja megvalósítani azt a célkitűzését, miszerint december 31-éig elfogadja a jövő évi állami költségvetésről szóló törvényt. Orban szerint "rendkívül nehéz helyzetben van az ország", hiszen csak a nyugdíjtörvény alkalmazása 16 milliárd lejes többletköltséget ró az államkasszára jövőre, miközben a védelmi kiadásokat is a GDP 2 százalékán kell tartani, továbbá az oktatásra és a befektetésekre szánt alapokat is növelni kell.

"Románia 2020-as büdzséje egyetlen további pluszköltséget sem bír el, minden további pluszkiadás, amelyet egy esetleges újabb törvény elfogadása idézhet elő, az államháztartási hiány növekedéséhez vezethet vagy ellehetetleníti az ország gazdasági fejlődését szolgáló kiadások fedezését, az infrastrukturális projektek, a települések fejlesztését célzó projektek finanszírozását, illetve nagy problémákat okozhat az európai alapok lehívása tekintetében is" - fogalmazott.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?