A Standard and Poor's stabilról negatívra rontotta Románia államadós-besorolásának kilátásait

A Standard and Poor's (S&P) nemzetközi hitelminősítő stabilról negatívra rontotta Románia államadós-besorolásának kilátásait, ugyanakkor megerősítette "BBB mínusz/A-3" szintű, befektetési ajánlású besorolását.

A leminősítés kilátásba helyezésének fő okaként a nemzetközi hitelminősítő a megemelkedett idei és jövő évi államháztartási hiányt jelölte meg. Kifejtették, hogy az októberben megbuktatott szociáldemokrata kormány túlköltekezése miatt a jelenlegi kormány kénytelen volt módosítani az idei és a jövő évi várható államháztartási hiányt, így az 2019-ben várhatóan a bruttó hazai termék (GDP) 4,4 százalékát teszi ki, míg jövő évre 3,5 százalékos deficitet helyezett kilátásba a kabinet. Emlékeztetettek, hogy korábban 3 százalék alatti hiányt vállalt Románia.

Hozzátették, hogy a jövő évre betervezett nyugdíjemelés tovább mélyítheti az államháztartás hiányát, a kilátásokat pedig rontja, hogy jövő évben önkormányzati és parlamenti választások is lesznek, így attól tartanak, hogy az egyensúly visszaállítására irányuló intézkedések késhetnek.

Florin Citu pénzügyminiszter szerdán kijelentette, hogy az államadós-besorolás kilátásának rontása az előző kabinet "három éves felelőtlen kormányzásának" tulajdonítható, szerinte a kormány már február óta figyelmen kívül hagyta az S&P elemzőinek figyelmeztetéseit.

Kapcsolódók

Kimaradt?