Háromszéken drágul a vezetékes víz, de korszerűsítenék a hálózatokat

Folyamatosan korszerűsíteni, bővíteni kell a víz- és csatornahálózatot a háromszéki városokban, hiszen amire egy szakaszon lefektetik, a másik szakaszon elavul. A falvakon új vezetékek épülnek. A Kovászna megyei Közüzemek Rt. regionális szolgáltató mintegy 90 millió euróra készít elő korszerűsítési-bővítési terveket, nagy infrastrukturális beruházások regionális operatív program révén remélnek finanszírozást.

Kozsokár Attila, a szolgáltató megbízott igazgatója elmondta: országos szinten 2,2 milliárd eurós keret van, a nagy megyék már több száz millió eurót leszerződtek. Háromszéken az önkormányzatoktól begyűjtötték az igényeket, ez alapján készült a prioritáslista, ám figyelni kell, hogy csak akkora összeget hívjanak le, amit 2023-ig el is tudnak költeni.

A háromszéki víz- és csatornahálózat korszerűsítési és bővítési pályázathoz 15 közigazgatási egység csatlakozna, a falvakon inkább bővíteni kell a meglevő rendszereket, a városokban az automatizálásra fektetnék a hangsúlyt. Két városban viszont még a pályázat beindulása előtt meg kell oldani a gondokat: Bodzafordulón és Kézdivásárhelyen.

Bodzaforduló hét év alatt sem tudta a kivitelező befejezni a leszerződött munkát, így szerződést bontottak, és az EU-s finanszírozótól halasztást kértek. A 23 millió lej értékű munkálatból még ötmillió lej értékű van hátra, 500 méter vezetéket kell lefektetni, megépíteni egy átemelőállomást, és a megoldani a lakók csatlakoztatását. Ezt jövő nyárig el kell végezni, újabb haladékra nincs lehetőség.

Kézdivásárhelyen a lerakódott vas okoz gondot

Kézdivásárhelyen a víznek magas a vastartalma, ezt néhány évvel ezelőtt uniós pályázatból finanszírozott korszerűsítésekkel megoldották, azonban a  vezetékrendszer ötven éves. Évtizedekig a magas vastartalmú víz folyt a csöveken, és a vas lerakódott. Jelenleg ha vízelzárás, csőrepedés van, a nagyobb nyomással újraengedett víz bemossa a lerakódást a fogyasztókhoz. Ezért fordul elő, hogy csapokon zavaros, sötét színű víz folyik, részletezte Kozsokár Attila.

Rámutatott, ezt csak a vezetékek cseréjével lehet orvosolni. A kézdivásárhelyi és a Kovászna megyei önkormányzatoktól kaptak ígéretet, hogy minden évben elkülönítenek a költségvetésből pénzt a vezetékcserére. A vízdíjból ugyanis beruházásra nem fordíthatnak, csak karbantartást és sürgős javításokat. Az igazgató elmondta, összeállították a prioritáslistát, a legrégebbi csöveket cserélik ki, és azokat a szakaszokat, ahol a leggyakrabban fordul elő csőrepedés.

Csatlakoznának az önkormányzatok

A háromszéki szolgáltatónak 118 ezer ügyfele van, négy város - Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Kovászna és Bodzaforduló - valamint nyolc község lakói vannak rácsatlakozva a rendszerükre. Több vidéki önkormányzat jelezte, hogy átadná már meglevő rendszerét a regionális szolgáltatónak. Kozsokár Attila szerint már óvatosabban tárgyalnak, feltételeket szabnak, mert az elmúlt években problémás rendszereket is átvettek, melyekkel meggyűlt a bajuk. Például Gidófalván előfordult, hogy a vezetékeket csak 30 centiméter mélységben fektették le, az előírásos 110 centiméter helyett, így azok télen rendszeresen elfagytak.

Barót városa is csatlakozna, ám ezzel kapcsolatban is aggályok vannak, hiszen ott a tíz évvel ezelőtt elkezdett EU-s pályázatot nem sikerült befejezni, a víz minőségével és a szennyvíztisztítással is gondok vannak, így az erdővidéki város jövőtől valószínű komoly pénzbírságot kell hogy fizessen az országos szinten vállalt EU-s kötelezettségek nem teljesítése miatt.  Barót tíz évvel ezelőtt önálló szolgáltató létrehozása mellett döntött, ám az nem vált be, utólag nehéz megoldást találni.

Háromszéken drágul a víz

Ettől a hónaptól Háromszéken a közüzemek növelte a díjait. A drágítást az országos árszabályozó hatóság, majd az Aquacov közösségi társulásba tömörült önkormányzatok is jóváhagyták. Ez alapján a víz közel 10 százalékkal, a csatornadíj 5 százalékkal nőtt. Az ivóvíz köbméteréért 4,26 lejt, a szennyvíz köbméteréért 3,02 lejt kell hogy fizetni. Az igazgató elmondta, az infláció, költségek és a bérek emelkedése indokolta a díjnövelést. Ugyanakkor országos szinten még így is a legolcsóbbak közé tartoznak, a 43 regionális szolgáltató listáján az árak szempontjából a 38. helyen vannak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?